Na obnovu Krásnej Hôrky zrejme nepostačia peniaze z poisťovne a zbierky

NETKY.SK • 19 Jún 2012, 06:51 • 2 min
 Na obnovu Krásnej Hôrky zrejme nepostačia peniaze z poisťovne a zbierky

Na obnovu Krásnej Hôrky zrejme nepostačia peniaze z poisťovne a zbierky - Kultúra Na obnovu hradu Krásna Hôrka, ktorý v marci zničili plamene, budú zrejme potrebné peniaze nielen z poisťovne a verejnej zbierky Slovenského národného múzea (SNM), ale aj zo

slovakia

left justify in out

img

Na obnovu hradu Krásna Hôrka, ktorý v marci zničili plamene, budú zrejme potrebné peniaze nielen z poisťovne a verejnej zbierky Slovenského národného múzea (SNM), ale aj zo štátneho rozpočtu. Pre TASR to dnes povedal generálny riaditeľ SNM Rastislav Pudelka. "Prvotné odhady škody asi nie sú úplne presné," vysvetlil. 
      Verejnosť prispela na účet SNM za 100 dní od požiaru sumou 104.000 eur. Podľa Pudelku je to veľmi pekná suma. 
      Minister kultúry Marek Maďarič dnes navštívil hrad Krásna Hôrka. Novinárov informoval, že suma, ktorú získa hrad od poisťovne, ešte nie je jasná. Škoda sa však z pohľadu ministerstva odhaduje približne na 15 miliónov eur. Prvotné odhady pritom hovorili o ôsmich miliónoch eur. Minister zároveň verí, že suma sa dá znížiť verejnými obstarávaniami v súvislosti s jeho obnovou. "Ide o vážne poškodenie, najmä vrchných častí," zhodnotil šéf rezortu kultúry. 
      Čiastka, ktorá sa doteraz vyzbierala od verejnosti, podľa Maďariča svedčí o tom, že ľudia si uvedomujú význam kultúrneho dedičstva, vzácnosť pamiatok či hradov. Uistil zároveň, že vyzbierané peniaze budú využité efektívne.
      Pudelka verí, že brány dolného a stredného hradu otvoria už budúci rok v máji. "Expozície priblížia návštevníkom andrássyovskú zbierku," dodal pre TASR. SNM chce, aby bol hrad prekrytý strechou do konca tohto roka. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona