Na obnovu katedrály Notre-Dame bola darovaná necelá desatina z prisľúbených stoviek miliónov eur

NETKY.SK • 15 Jún 2019, 08:06 • 2 min
Na obnovu katedrály Notre-Dame bola darovaná necelá desatina z prisľúbených stoviek miliónov eur

PARÍŽ - Na obnovu katedrály Notre-Dame v Paríži bola darovaná necelá desatina z prisľúbených stoviek miliónov eur, oznámilo v piatok francúzske ministerstvo kultúry.

slovakia

left justify in out

Odovzdaných bolo len 80 z 850 miliónov eur sľúbených na rekonštrukciu tejto ikonickej historickej pamiatky - a väčšina prišla v malých sumách darovaných bežnými ľuďmi, napísala tlačová agentúra AFP.

 

Dvaja najbohatší muži Francúzska, magnáti v módnom priemysle Bernard Arnault a Francois-Henri Pinault, prisľúbili medzi prvými celkovo 300 miliónov eur. Svoj záväzok dali verejne krátko po tom, čo stredoveký chrám zničil požiar, ktorý pred dvoma mesiacmi šokoval svet.

 

Klenutý strop katedrály Notre-Dame "sa môže stále kedykoľvek zrútiť", varoval v piatok minister kultúry Franck Riester. Zároveň potvrdil spomínaný fakt, že sľuby sa na peniaze menia pomalým tempom.

 

obrazok

 

Rodina Bettencourtová, ktorá vlastní kozmetický gigant L'Oréal, takisto vyhlásila, že dá na obnovu 200 miliónov eur.

Avšak minister Riester povedal, že celková suma, ktorá zatiaľ prišla na rekonštrukciu katedrály, pochádza od malých darcov.

Parížsky arcibiskup Michel Aupetit už minulý mesiac vyslovil znepokojenie nad nesplnenými sľubmi. Povedal, že "väčšia časť týchto darov sa ešte nepremenila na skutočnosť".

 

Katedrála Notre-Dame nazývaná aj Chrám Matky Božej v Paríži, nachádzajúca sa v srdci francúzskej metropoly, prišla pri obrovskom požiari 15. apríla o štíhlu vežu a väčšinu strechy. Tragédia nenechala ľudí chladnými, okamžite vyvolala vlnu podpory.

 

 

V sobotu sa bude v chráme konať bohoslužba, ale zúčastní sa na nej iba 30 ľudí, polovicu z nich budú tvoriť duchovní. Omšu však budú vysielať naživo na katolíckej televíznej stanici KTO.

 

Celebrovať ju bude arcibiskup Aupetit a uskutoční sa v Kaplnke Panny Márie na východnej strane chrámu, ktorá je podľa uistenia odborníkov bezpečná.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies