Na obnovu kaštieľa v Galante dostane radnica dva mesiace naviac

NETKY.SK • 6 August 2015, 11:56 • 2 min
Na obnovu kaštieľa v Galante dostane radnica dva mesiace naviac

GALANTA – Viac času zrejme dostanú niektoré projekty financované z Regionálneho operačného programu. Týka sa to aj obnovy Neogotického kaštieľa v Galante, ktorá má byť hotová do konca októbra, aj keď práce sa ešte ani nezačali. Galanta by mala podľa nových pravidiel získať dva mesiace naviac.

slovakia

left justify in out

"Ak prijímateľ nestihne projekt zrealizovať podľa zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku a zrealizuje projekt v priebehu budúceho roka, oprávnené výdavky vynaložené do konca tohto roka nebude musieť vrátiť,“ informoval agentúru SITA Peter Hajnala z ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

 

Ministerstvo má nové pravidlá zverejniť v polovici augusta. Ak by prijímateľ peňazí svoj projekt v budúcom roku nedokončil, vrátiť by musel celú čiastku. Galanta má možnosť čerpať na svoj Neogotický kaštieľ približne 2,3 milióna eur, v zmluve s ministerstvom sa však zaviazala projekt dokončiť do 31. októbra. Primátor Galanty Peter Paška zatiaľ nepodpísal zmluvu s dodávateľom prác pre krátky termín, v ktorom sa južné krídlo a dve veže kaštieľa obnoviť nedajú. Ani ministerstvom avizované predĺženie termínu o dva mesiace situáciu nerieši, pretože stavbári potrebujú na práce osem mesiacov. Všetky práce po 31. decembri by musela Galanta platiť zo svojich zdrojov, z eurofondov by mala preplatené len tohtoročné práce. Poslanci mestského zastupiteľstva sa už v júli bavili o úvere, žiadne rozhodnutie však neprijali. Projekt obnovy kaštieľa sa stal známym tým, že polícia obvinila pre údajné machinácie pri verejnom obstarávaní primátora Petra Pašku a ďalších troch ľudí, tento krok však nemal na meškanie vplyv.

 

Samospráva podala projekt na získanie eurofondov začiatkom apríla minulého roku. Verejné obstarávanie sa komplikovalo, pretože viaceré stavebné firmy ponúkli na časť prác reštaurátorov zo zahraničia. Výberová komisia najskôr firmy so zahraničnými reštaurátormi vylúčila, ich námietky Úrad pre verejné obstarávanie najskôr zamietol, neskôr však vrátil vylúčených uchádzačov do súťaže.

 

Projekt financovaný z eurofondov rieši rekonštrukciu južného krídla kaštieľa na konferenčnú sálu so zázemím, ďalej obnovu juhovýchodnej a severnej veže, obe s cieľom sprístupniť ich pre verejnosť. Celkové náklady na projekt radnica vyčíslila na takmer 2,5 milióna eur, viac ako 2,3 milióna získala z eurofondov. Ani po tejto investícii nebude rozsiahly objekt obnovený celý. Galanta získala kaštieľ do svojho majetku od štátu v roku 1993. Najskôr si ho samospráva plánovala ponechať a zrekonštruovať. Náklady na opravu však prevyšovali možnosti mesta a tak celé dve desaťročia ponúkala rozsiahlu nehnuteľnosť na predaj. Severné krídlo kaštieľa sa napokon s pomocou eurofondov podarilo vynoviť, teraz chce radnica pokračovať ďalšími časťami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies