Na oblohe môžete pozorovať aktivitu meteorických rojov!

NETKY.SK • 21 Apríl 2021, 10:23 • 2 min
Na oblohe môžete pozorovať aktivitu meteorických rojov!

SLOVENSKO - Slovenská akadémia vied uviedla, že verejnosť môže v týchto dňoch na nočnej oblohe pozorovať aktivitu meteorických rojov Lyridy a Eta Akvaridy.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku môžeme pozorovať prvé meteorické roje po takzvanej jarnej prestávke. Naposledy sa dalo sledovať meteorický roj Kvadrantidy, ktorý bol činný na začiatku januára. Lyridy budú aktívne do nedele 25. apríla, Eta Akvaridy môžu ľudia pozorovať oddnes do 12. mája.

 

img

„Tento úkaz trvá menej ako týždeň, z toho vyplýva, že šírka prúdu je malá. Centrálne vlákno má len 200-tisíc kilometrov,“ povedal o pozorovaní Lyridov Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV. Prvý záznam o pozorovaní meteorického dažďa Lyríd pochádza až z roku 687 pred našim letopočtom. Maximum aktivity budú mať Lyridy vo štvrtok 22. apríla. Vzhľadom na výšku ich radiantu nad obzorom budú lepšie podmienky na ich pozorovanie vždy v druhej polovici noci. Meteorický roj Lyríd súvisí s periodickou kométou P/Thatcher, ktorej obežná doba je 415 rokov.

Eta Akvaridy patria k deviatim hlavným meteorickým rojom a súvisia s periodickou Halleyovou kométou. Sú rýchle, pričom ich geocentrická rýchlosť je 64 kilometrov za sekundu. „Je to spôsobené tým, že Halleyova kométa, a samozrejme aj meteory z nej uniknuté, obiehajú okolo Slnka po dráhe v opačnom smere ako obieha okolo Slnka naša Zem,“ povedal Svoreň.

Šírka prúdu meteoroidov Eta Akvaridy dosahuje 56 miliónov kilometrov a v maxime aktivity frekvencie budú ľudia na severnej pologuli môcť pozorovať najviac do 10 meteorov za hodinu. Najviac meteorov bude možné pozorovať na rannej oblohe pred východom Slnka. Prvé záznamy v čínskych, kórejských a japonských kronikách o ich pozorovaní sú z roku 401 nášho letopočtu. V tom čase prechádzala dráha Halleyovej kométy oproti súčasnosti oveľa bližšie popri dráhe Zeme.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona