Na obežnú dráhu úspešne umiestnili ďalšie 2 družice navigačného systému Galileo

NETKY.SK • 11 September 2015, 13:46 • 2 min
Na obežnú dráhu úspešne umiestnili ďalšie 2 družice navigačného systému Galileo

PARÍŽ - Na obežnú dráhu Zeme sa z noci nadnes podarilo umiestniť ďalšie dve družice európskeho navigačného systému Galileo, čím priblížil termín jeho spustenia.

slovakia

left justify in out

Štart z európskeho kozmodrómu v Kourou vo Francúzskej Guyane bol úspešný a obe družice - s poradovými číslami deväť a desať - sa následne podarilo umiestniť na obežnú dráhu, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

 

 

Začiatkom tohto týždňa vedci z ESA uviedli, že navigačný systém začne fungovať na budúci rok. Presný termín jeho spustenia nie je známy. "Postupným zvyšovaním počtu družíc... bude mať Galileo čoskoro celosvetový dosah," uviedol vo vyhlásení šéf ESA Jan Wörner. "Blíži sa deň, kedy bude Galileo plne schopný prevádzky," dodal Wörner.

 

Eurokomisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Elžbieta Bieňkowská vo vyhlásení pre médiá pripomenula, že EÚ chce splniť svoj záväzok dokončiť Galileo včas a v rámci stanoveného rozpočtu.

"Cieľom vesmírnej politiky Európskej komisie je podporovať prosperujúci a inovatívny vnútorný trh vesmírnych aplikácií a zároveň podporiť rozvoj európskeho priemyslu, aby mohol konkurovať na globálnej scéne a dosiahnuť dobré výsledky," uviedla komisárka.

 

 

Galileo je program EÚ pre rozvoj globálneho navigačného satelitného systému. Bude poskytovať presnejšie určovanie polohy a času, ktoré budú vhodné pre automobilový priemysel a oblasť telekomunikácií. Jeho služby budú môcť oveľa bezpečnejšie využívať cestné a železničné dopravné systémy a vďaka nemu rýchlejšie reagovať na núdzové situácie.

 

Bieňkowská upozornila, že prostredníctvom tohto systému EÚ ako prvá na svete zavádza funkciu globálneho vyhľadávania a záchrany osôb. Tá vďaka takmer okamžitej lokalizácii osôb v núdzi zníži reakčný čas zásahových jednotiek a pomôže pri zachraňovaní ľudských životov. EK má v úmysle zabezpečiť postupné poskytovanie prvých služieb programu Galileo už v nadchádzajúcich rokoch, len čo sa podarí skompletizovať sústavu družíc. Teraz ich je na obežnej dráhe desať. Kompletná sieť bude obsahovať sústavu 30 družíc a ich podporných pozemných staníc.

 

Družice číslo sedem a osem boli na obežnú dráhu umiestnené v marci tohto roku. Celý navigačný systém Galileo bude pozostávať z 30 satelitov. Na troch obežných dráhach bude rozmiestnených po deväť družíc. Zvyšné tri satelity budú rezervné pre prípad, že by mal niektorý z 27 poruchu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona