Na obežnej dráhe má vzniknúť nový štát, občanom sa môže stať každý

NETKY.SK • 17 Október 2016, 20:03 • 2 min
Na obežnej dráhe má vzniknúť nový štát, občanom sa môže stať každý

PARÍŽ - Asgardia, tak znie názov nového štátu, ktorý by sa mal už čoskoro objaviť na obežnej dráhe Zeme. Jeho občanom sa vraj môže stať každý.

slovakia

left justify in out

Za projektom Asgardia je skupina vedcov a právnikov, ktorí sa snažia priblížiť k vesmíru a zjednodušiť prístup k moderným technológiám potrebným k dobývaniu vesmíru. Projekt riadi firma ruského biznismena a vedca Igora Ašurbejlia.

 

Cieľom je vytvoriť nový štát, ktorý bude krúžiť na obežnej dráhe Zeme. K občianstvu sa údajne môže prihlásiť každý, stačí navštíviť ich internetové stránky a informovať sa o detailoch.  Tím Asgardia chce zhromaždiť 100-tisíc žiadostí o občianstvo, a následne bude môcť oficiálne požiadať Organizáciu spojených národov o uznanie štátnosti. Podľa členky tímu a bývalej zamestnankyne European Space Agency Leny de Winneovej budú občania nového štátu preskúmaní a neskôr obdržia pas.

 

Sny o výhľade na Zem zatiaľ odložte. Na orbite nebude žiť vôbec nikto. Vízia Asgardia totiž spočiatku počíta s vypustením satelitu, ktorý bude reprezentovať pôdu štátu. Jeho obyvatelia budú žiť na Zemi, ale okrem svojho pôvodného občianstva dostanú aj druhé - asgardské. 

 

„Určite je zložité predstaviť si, že ste občanom niečoho, kam nemôžete nikdy vkročiť,“ povedala Lena de Winneová pre BBC a dodala: „Ja som občiankou Holandska, ale teraz žijem v Paríži. Nie je na tom nič neobvyklého, že ste občanom krajiny, v ktorej nežijete.“ 

 

Tvorcovia projektu by v budúcnosti chceli napríklad bojovať proti zanášaniu obežnej dráhy odpadom a chrániť planétu pre asteroidmi. Ašurbejli chce zároveň vyvolať debatu o stagnujúcej verzii kozmickej zmluvy, ktorá má tú istú podobu už od 60. rokov minulého storočia. 

 

Za objekty vypustené do vesmíru totiž bežne nesie zodpovednosť štát, ktorý ich vypustil. „Štáty v vesmíre samozrejme obhajujú svoje záujmy. Ale nie je veľa krajín, ktoré si to môžu dovoliť,“ vysvetľuje vedec.

Podle informácií z BBC sa na internete prihlásilo už 50-tisíc ľudí, ktorí sa chcú stať súčasťou nového štátu.  


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies