Na obchodnú vojnu môžu ešte viac než Čína a USA doplatiť Slovensko a Česko

NETKY.SK • 5 Júl 2018, 15:48 • 2 min
Na obchodnú vojnu môžu ešte viac než Čína a USA doplatiť Slovensko a Česko

LONDÝN - Zvyšujúce sa napätie medzi Čínou a USA a riziko vypuknutia plnej obchodnej vojny by sa mohlo výrazne odraziť aj na iných ekonomikách než sporiacich sa veľmociach, a to najmä na ekonomikách zo strednej Európy.

slovakia

left justify in out

Poukazujú na to ekonómovia zo spoločnosti Pictet Asset Management v Londýne.

 

Agentúra Reuters zverejnila, že model Pictet Asset Management je postavený na zavedení 10-% dovozných ciel na produkty z USA, ktoré by sa v plnej miere presunuli na plecia spotrebiteľov. V takom prípade by sa svetová ekonomika mohla dostať do takzvanej stagflácie (kombinácia vysokej inflácie a stagnácie ekonomiky) a firemné zisky by mohli klesnúť o 2,5 %.

 

Takýto vývoj by do veľkej miery zasiahol krajiny silne integrované do globálnych hodnotových reťazcov. Na základe miery účasti v globálnych hodnotových reťazcoch Pictet Asset Management uviedol, že medzi krajiny, ktoré doplatia na obchodnú vojnu minimálne rovnako ako USA a Čína, ak nie ešte viac, budú patriť Luxembursko, Taiwan, Slovensko, Maďarsko a Česko.

 

Že na prípadný obchodný konflikt môžu doplatiť najmä menšie štáty, potvrdzuje fakt, že ďalšími krajinami v prvej desiatke rebríčka naviazanosti na globálne hodnotové reťazce, ktorý zverejnila Pictet Asset Management, sú Južná Kórea, Singapur, Malajzia, Island a Írsko. Hneď na začiatku druhej desiatky sú Slovinsko a Belgicko a v prvej pätnástke sa nachádzajú ešte tri škandinávske krajiny, Nórsko, Fínsko a Dánsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies