Na nútenú prácu zneužívajú najmä mladších mužov s deťmi

NETKY.SK • 20 Október 2013, 10:11 • 2 min
Na nútenú prácu zneužívajú najmä mladších mužov s deťmi

BRATISLAVA - Mimovládna organizácia Člověk v tísni - Slovensko mapovala obchodovanie s príslušníkmi vylúčených rómskych lokalít.

slovakia

left justify in out

Ženatý muž vo veku 25 až 35 rokov s deťmi a skúsenosťou v predošlej práci, napríklad na stavbách niekde na Slovensku, je osoba, ktorá sa najčastejšie stáva obeťou nútenej práce z rómskych komunít. K takému výsledku sa dopracovala mimovládna organizácia Člověk v tísni - Slovensko výskumom, ktorým mapovala obchodovanie s príslušníkmi vylúčených rómskych lokalít. Na výskume sa podieľala aj britská organizácia Crossroads. Tento výskum je súčasťou projektovej spolupráce s ministerstvom vnútra.

Nútená práca je tým najčastejším účelom, s akým sa s Rómami obchoduje, vyplýva z výskumu. Mimovládka navštívila 19 lokalít v Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji. V týchto vyšších územných celkoch sa podľa oficiálnych štatistík vyskytuje najviac prípadov obchodovania s ľuďmi. Zároveň sa tu podľa nového Atlasu rómskych komunít nachádza najviac vylúčených spoločenstiev Rómov. Ľudia z mimovládky viedli 141 rozhovorov, z nich 25 bolo dospelých rómskych obetí obchodovania s ľuďmi.

Nábor robia obchodníci hlavne osobne. "Dôveryhodným vystupovaním náborár naláka obeť na prácu a poberanie dávok v zahraničí," vysvetľuje organizácia. Vzťahy medzi obchodníkom a obeťou sú rôzne, väčšinou však ide o ľudí z neďalekých rómskych komunít, ktorých obeť pozná z videnia. Obeť najčastejšie prevezú do zahraničia autom. Respondent z Košického kraja Člověku v tísni povedal: "Nalákal ho na dobrú prácu. Vykorisťovateľ bol asi 37-38 ročný a bývali u neho doma. Tam im vzali pasy alebo občianske preukazy. Niektorí spali aj na zemi, telefonovať nemohli, keď volali, tak len z telefónnej búdky. Práca bola hneď na druhý deň, vážili ovocie."

Prevencia, ktorá by obchodovaniu s ľuďmi z rómskych komunít zabránila, zlyháva najmä preto, že špecialisti a polícia musia vykonávať množstvo represívnych opatrení. Tie ich neoberajú len o čas, ale narúšajú aj dôveru a vzťah medzi nimi a obyvateľmi lokality. Za rizikom obchodovania s ľuďmi stoja chudoba, diskriminácia, dlhodobá nezamestnanosť, slabá vzdelanostná úroveň, nízka informovanosť o tomto probléme, zadlženosť a úžera, domáce násilie a samotný proces vyšetrovania, hovoria zástupcovia tretieho sektora. Rezort vnútra v súvislosti s Európskym dňom boja proti obchodovaniu s ľuďmi napísal, že Slovensko patrí k najlepším krajinám, ktoré "v plnej miere napĺňajú štandardy v tejto oblasti".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona