Na nový orgán čaká na Slovensku vyše 400 ľudí, darcovia chýbajú

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 14:29 • 2 min
Na nový orgán čaká na Slovensku vyše 400 ľudí, darcovia chýbajú

BRATISLAVA - Slovensko patrí medzi krajiny s najnižším počtom orgánových transplantácií v Európe. Na transplantáciu čaká vyše 400 ľudí.

slovakia

left justify in out

"Po spustení osvetovej kampane Sedem životov sa nám minulý rok podarilo vplyvom viacerých faktorov zvýšiť počet odberov a transplantácií orgánov. Žiaľ, prvý štvrťrok tohto roku je v tejto oblasti opäť žalostný a naši pacienti pociťujú akútny nedostatok darcov," uviedla dnes Zuzana Žilinská, prezidentka Slovenskej transplantologickej spoločnosti.

 

Považuje preto za veľmi dôležité pripomínať sa s touto témou a vysvetľovať verejnosti, že darovanie orgánov po smrti zachraňuje ľudské životy. "Je najšľachetnejším ľudským činom. Samozrejme, je potrebné hľadať aj iné nástroje, ktoré pomôžu priblížiť Slovensko ku krajinám s vysokou odberovou a transplantačnou aktivitou," hovorí Žilinská. Jeden darca môže darovaním orgánov ako srdce, pľúca, obličky, pečeň či pankreas zachrániť život až siedmim ľuďom.

 

K zlepšeniu nepriaznivej štatistiky v oblasti darcovstva a transplantácií orgánov môže podľa odborníkov pomôcť celospoločenská diskusia a konštruktívna spolupráca.

 

"Sme presvedčení, že edukácia verejnosti má zmysel. V minulom roku sme oproti roku 2014 zaznamenali nárast počtu transplantácií o 40 percent. V prvom štvrťroku tohto roka naopak veľký pokles. Edukácia verejnosti musí byť kontinuálna a dlhodobá. Od júna preto pokračujeme v našich osvetových aktivitách ďalej," priblížil Martin Chrastina, regionálny transplantačný koordinátor.

 

Na Slovensku sa vlani urobilo 245 transplantácií, rok predtým to bolo 165. Najčastejšie išlo o transplantáciu obličiek, stúpol však aj počet transplantácii srdca a pečene. V súčasnosti je u nás šesť pracovísk, v ktorých sa vykonávajú transplantácie orgánov: tri v Bratislave a po jednom v Banskej Bystrici, Košiciach a v Martine. Transplantácie pľúc sa pre slovenských pacientov vykonávajú vo Viedni.

 

"Téma darcovstva a transplantácií orgánov vyvoláva v spoločnosti stále veľké otázky, ktoré však vyplývajú skôr z nevedomosti a nedostatku informácií o tejto problematike. Som presvedčená, že je čas prelomiť naše predsudky a pozrieť sa na túto tému z pohľadu záchrany ľudského života, záchrany človeka, ktorý je odkázaný na transplantáciu," zhrnula Soňa Hirjaková, pacientka po transplantácii pečene.

 

Kampaň Sedem životov, ktorú realizuje Slovenská transplantologická spoločnosť pod záštitou Ministerstva zdravotníctva SR, má za cieľ vzdelávať verejnosť, zvýšiť počet odberov a orgánových transplantácií, skrátiť dobu čakania na životne dôležitý orgán a zabrániť tak predčasným úmrtiam. Viac informácií možno nájsť na webovej stránke www.sedemzivotov.sk.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona