Na Novom Zélande zahynuli v dôsledku silnej búrky na mori najmenej štyria ľudia

NETKY.SK • 21 Marec 2022, 09:00 • 2 min
Na Novom Zélande zahynuli v dôsledku silnej búrky na mori najmenej štyria ľudia

WELLINGTON - Novozélandsky Severný ostrov zasiahla v pondelok silná búrka, ktorá si vyžiadala životy štyroch ľudí. Tí zahynuli, keď sa s nimi v dôsledku zlého počasia prevrhla rybárska loď.

slovakia

left justify in out

Na palube rybárskej lode sa v čase nehody nachádzalo desať osôb. Plavidlo vyslalo v noci na pondelok núdzový signál, v dôsledku čoho začali úrady rozsiahlu pátraciu operáciu, ktorej sa zúčastnili vojenské lietadlá i lode.

 

Záchranárom sa podarilo z lode najskôr pomocou vrtuľníka odviesť do bezpečia päť ľudí, ktorí boli prevezení do nemocnice a neskôr aj prepustení. Záchranná operácie pokračovala ďalej, pričom v pondelok ráno záchranári objavili telá štyroch členov posádky, jedna osoba je stále nezvestná.

 

obrazok

 

Prevrhnutá rybárska loď vyplávala z prístavu Mangonui, ktorý sa nachádza na severe ostrova, vo štvrtok. Na jej paluba sa nachádzal kapitán, jeden člen posádky a osem pasažierov.

 

Búrka sa počas noci presunula smerom na juh a v pondelok ráno zasiahla i novozélandské mesto Auckland. Len za jednu hodinu napadlo v Aucklande 76,8 milimetra zrážok. Takéto množstvo zrážok pritom podľa miestneho metrologického úradu zvyčajne v tomto období napadne v Aucklande za celý mesiac.

 

img

 

V dôsledku búrky tak boli v meste uzavreté diaľnice i školy, ktoré zaplavilo, nefungovala ani trajektová doprava.

 

Búrka následne zmenila smerovanie a presunula sa nad more, čím bola zrušená väčšina meteorologických výstrah.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona