VIDEO Smutný pohľad: Na Novom Zélande uviazli na brehu stovky veľrýb, mnohé uhynuli

NETKY.SK • 10 Február 2017, 07:25 • 2 min
VIDEO Smutný pohľad: Na Novom Zélande uviazli na brehu stovky veľrýb, mnohé uhynuli

WELLINGTON - Stovky veľrýb uviazli na brehu novozélandského Južného ostrova a uhynuli. Vyše sto ďalších, ktoré sú ešte nažive, sa záchranári pokúšali dostať späť do mora.

slovakia

left justify in out

Podľa záchranárskej organizácie Project Jonah na odľahlej pláži Farewell Spit uviazlo vo štvrtok 416 guľohlavcov, pričom 75 percent z nich v priebehu noci uhynulo.

 

Záchranári v spolupráci s rezortom životného prostredia vyzvali dobrovoľníkov, aby prišli pomôcť pri navrátení preživších veľrýb do mora. Ide o jeden z najtragickejších incidentov svojho druhu na Novom Zélande za uplynulé roky.

 

 

Vo februári 2015 uviazlo na brehu v približne rovnakej oblasti takmer 200 guľohlavcov, podarilo sa zachrániť 60 z nich. Podľa zmienenej ochranárskej organizácie sa historicky najrozsiahlejšie zaznamenané uviaznutie veľrýb na pláži udialo v roku 1918, keď na Chathamových ostrovoch, ktoré patria Novému Zélandu, uviazlo na plytčine zhruba 1000 guľohlavcov.

 

Guľohlavec je v tomto smere najzraniteľnejšou veľrybou, keďže sa presúva vo veľkých húfoch. Vedci stále nepoznajú uspokojivú odpoveď na to, prečo tieto morské cicavce často končia na súši. Predpokladá sa však, že v tom zohráva úlohu viacero nepriaznivých faktorov - od chorôb po extrémne počasie.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona