Na Novom Zélande sa začala verejná súťaž o novú podobu štátnej zástavy

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 10:52 • 2 min
Na Novom Zélande sa začala verejná súťaž o novú podobu štátnej zástavy

WELLINGTON - Obyvatelia Nového Zélandu môžu od dnešného dňa predkladať svoje návrhy na novú podobu štátnej zástavy. Vláda totiž spustila projekt verejnej diskusie o zmene tohto najvýraznejšieho štátneho symbolu, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Projekt za vyše 17 miliónov eur inicioval minulý rok novozélandský premiér John Key, preferujúci zmenu súčasnej tmavomodrej zástavy, na ktorej je v jej pravej časti znázornené súhvezdie Južného kríža a v ľavom hornom rohu sa nachádza zmenšená vlajka Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska (Union Jack).

 

Proces bude zahŕňať dve verejné hlasovania. Ide o prvý prípad, keď majú obyvatelia tejto ostrovnej krajiny príležitosť vyjadriť sa k zmene svojej štátnej zástavy. Prispievatelia by mali predkladať skôr jednoduché a výrazné návrhy bez použitia priveľa farieb.

 

Do užšieho výberu sa dostanú štyri návrhy, o ktorých verejnosť rozhodne v referende koncom tohto roka. Druhé referendum sa uskutoční na budúci rok v marci a Novozélanďania sa v ňom budú rozhodovať, či si chcú ponechať súčasnú zástavu, alebo sa priklonia k jej najobľúbenejšej alternatíve zo súťaže.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona