Na nórsko-ruských hraniciach prebieha cvičenie amerických vojakov

NETKY.SK • 30 November 2016, 18:39 • 2 min
Na nórsko-ruských hraniciach prebieha cvičenie amerických vojakov

KIRKENES - Vojaci Námornej pechoty Spojených štátov (USMC) vykonávajú v Nórsku na jeho hranici s Ruskom týždňové spoločné cvičenie s domácou armádou. Do manévrov za polárnym kruhom neďaleko mesta Kirkenes sú zapojené aj tanky Abrams, informovala dnes spravodajská stanica CNN.

slovakia

left justify in out

Nórsko ako členský štát NATO pristúpilo k tomuto opatreniu pre obavy z možných hrozieb, ktoré predstavuje Rusko po anexii ukrajinského polostrova Krym v roku 2014 a vojenských aktivitách na východe Ukrajiny, kde údajne podporuje proruských separatistov, tvrdí hovorca nórskych ozbrojených síl.

 

"Pozornosť sme presmerovali z Afganistanu na národnú obranu," vyhlásil predstaviteľ nórskej armády. Od januára bude v krajine po obdobie jedného roka umiestnených zhruba 300 príslušníkov USMC. Hoci budú 1000 kilometrov od hraníc, posilnia bojovú pripravenosť nového arzenálu uchovávaného v podzemných krytoch.

 

Nórska polícia oznámila, že vyšetruje vyše desať prípadov spozorovania neidentifikovaných dronov sledujúcich nórsko-americké manévre, dodáva CNN. Nemenovaný nórsky bezpečnostný činiteľ pre stanicu vyhlásil: "Čelíme hybridnej vojne, kde sa spochybňuje podstata demokracie a kde existuje voľný prístup k sociálnym médiám." Situáciu podľa neho komplikuje aj novozvolený prezident USA Donald Trump, ktorý NATO označil za zastaraný systém.

 

"Ak dodrží to, čo sľúbil počas svojej predvolebnej kampane, bude musieť zmeniť americký prístup k cudzím krajinám a vytvoriť nový bezpečnostný model," dodal nemenovaný činiteľ. Nórsko nedávno oznámilo, že plánuje nákup piatich kusov námorných hliadkovacích lietadiel typu Boeing P-8A Poseidon. Tento stroj - pôvodne vyvinutý pre vojenské námorníctvo USA - je určený na vedenie protiponorkového boja, akcie proti hladinovým cieľom a vykonávanie elektronického prieskumu.

 

Jedným z hlavných dôvodov najnovšej iniciatívy Nórska sú jeho dlhé námorné hranice s Ruskom. Nórske teritoriálne vody okrem toho siahajú ďaleko do Arktického oceánu. Susedné Švédsko a Fínsko, ktoré nie sú členskými štátmi NATO, už tiež vyjadrili obavy ohľadom preniknutia ruských ponoriek a iných plavidiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies