Na Nobelovu cenu za mier nominovali aj Putina

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 07:01 • 2 min
Na Nobelovu cenu za mier nominovali aj Putina

MOSKVA/OSLO - Medzi osobnosťami nominovanými tento rok na Nobelovu cenu za mier sa ocitol aj ruský prezident Vladimir Putin. Celkovo zaregistrovali rekordný počet 278 kandidátov vrátane 47 organizácií, informoval v utorok riaditeľ Nórskeho Nobelovho inštitútu Geir Lundestad.

slovakia

left justify in out

Tohtoročnému odovzdávaniu cien však podľa agentúry Reuters bude dominovať konflikt na Ukrajine a nie je vylúčené, že prestížne ocenenie napokon udelia Ukrajincom protestujúcim proti prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi.

 

Okrem Putina je medzi nominovanými aj pápež František, alebo Edward Snowden, bývalý spolupracovník amerických tajných služieb stojaci za kauzou okolo sledovania miliónov ľudí. Cenu môže získať aj Malála Júsafzajová, ktorú militanti z hnutia Taliban postrelili za jej propagáciu práv dievčat. Pravidlá pritom hovoria o tom, že nominácie sú tajné nasledujúcich 50 rokov. Svojich kandidátov však môžu nominovať tisícky ľudí na celom svete vrátane akéhokoľvek člena akéhokoľvek parlamentu. Viacerí z nich pritom mená svojich favoritov sami zverejňujú.

 

Nórsky Nobelov výbor v utorok "skrátil" zoznam nominovaných na 25 až 40 kandidátov. Víťaz bude známy druhý októbrový piatok a cenu mu odovzdajú na slávnostnom podujatí 10. decembra, výročie smrti zakladateľa ceny Alfreda Nobela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies