Na neúspešných maturantov čakajú opravné testy

NETKY.SK • 1 September 2013, 09:30 • 2 min
Na neúspešných maturantov čakajú opravné testy

BRATISLAVA - Predmety slovenčina a literatúra si neúspešní maturanti písomne zopakujú 3. septembra, cudzie jazyky 4. septembra, matematiku a maďarský jazyk a literatúru 5. septembra.

slovakia

left justify in out

Neúspešných maturantov, ktorí nezvládli riadny termín maturitných skúšok, čaká tento týždeň reparát. Písomnú maturitnú skúšku by si malo zopakovať takmer 1 300 žiakov. Prvý predmet, ktorý na nich čaká 3. septembra, je slovenčina a literatúra. Anglický jazyk, nemecký a ruský jazyk na úrovni B1 a B2 si maturanti opravia 4. septembra, matematiku a maďarský jazyk a literatúru 5. septembra. Ako agentúru SITA informovala riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská, riaditelia škôl si najskôr ráno preberú zásielky, od 9:30 začnú maturanti písať.

Pôvodne hrozilo, že písomné maturity budú žiaci opravovať až o rok. Parlament napokon nepriamo novelizoval zákon o výchove a vzdelávaní, aby sa mohli opravné ústne aj písomné maturity robiť na jeseň a aby tak žiaci nestratili celý rok. Opravné písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry budú prebiehať na 11 stredných školách v Bratislave, Dunajskej Strede, Trnave, Trenčíne, Nitre, Hurbanove, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove, Humennom a Košiciach. Ich presný zoznam zverejnil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania na svojej internetovej stránke www.nucem.sk. Maturity z cudzích jazykov budú prebiehať na 28 školách, z matematiky na 12 školách. 

Tento týždeň by si písomnú maturitnú skúšku malo zopakovať celkovo 1294 žiakov, ktorí sa napokon na opravný termín prihlásili. Na 54 žiakov pritom čaká oprava z dvoch predmetov. Najčastejšie ide o kombináciu slovenčiny a angličtiny, a to v prípade 32 žiakov zo stredných odborných škôl, slovenčinu i nemčinu si zopakuje 12 žiakov tiež zo stredných odborných škôl, matematika a angličtina čaká na štyroch gymnazistov, slovenčinu a ruštinu si zopakujú štyria žiaci. 
Na to, aby žiaci opakujúci maturitnú skúšku uspeli, potrebujú dosiahnuť viac ako 33 percent v externej časti alebo viac ako 25 v písomnej forme internej časti maturitnej skúšky, ak majú z ústnej odpovede najhoršiu známku 3. Ak dostali z ústnej skúšky 4, potrebujú splniť obidve kritériá súčasne. Testy z matematiky musia napísať na viac ako 25 percent. 

Termín konania opravných ústnych maturít určí riaditeľ príslušnej školy, spravidla sa skúšky konajú do polovice septembra. Ústne maturitné skúšky sa konajú v škole, kde žiak maturoval aj v riadnom termíne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona