Na návštevu príde grécky prezident Papoulias

NETKY.SK • 15 September 2013, 09:36 • 2 min
Na návštevu príde grécky prezident Papoulias

BRATISLAVA - Na trojdňovú oficiálnu návštevu Slovenskej republiky dnes pricestuje na pozvanie prezidenta SR Ivana Gašparoviča prezident Helénskej republiky Karolos Papoulias s manželkou.

slovakia

left justify in out

V sprievode gréckej hlavy štátu pricestujú do Bratislavy viceministri zahraničných vecí a rozvoja. Grécky prezident bude rokovať s najvyššími ústavnými činiteľmi SR a navštívi aj mesto Nitra.

Grécko je štát ležiaci v južnej Európe na juhu Balkánskeho polostrova a na ostrovoch v Stredozemnom, Egejskom, Krétskom, Tráckom a Jónskom mori. Krajina s rozlohou viac ako 131 tisíc kilometrov štvorcových hraničí s Albánskom, Macedónskom, Bulharskom a Tureckom. Žije v nej takmer 11 miliónov (údaj z roku 2011) obyvateľov a najväčším a súčasne hlavným  mestom sú Atény s asi 4 miliónmi obyvateľov. Druhé najväčšie mesto, Solún, má asi 1 000 000 obyvateľov.

Grécka kultúra bola v minulosti základom modernej európskej kultúry, Gréci založili filozofiu, divadlo, astronómiu, rétoriku, modernú medicínu i demokraciu, no v novovekom Grécku musela byť demokracia nastolená po oslobodení spod tureckej nadvlády nanovo. Demokracia tu vznikla podľa francúzskeho vzoru v roku 1830, po porážke Turkov. Definitívne presadiť ju sa podarilo až začiatkom 20. storočia, dovtedy boli rôzne štátne prevraty a moderná demokracia bola definitívne ustanovená v roku 1974, kedy padla vojenská diktatúra Jeorjiosa Papadopulosa. 

Grécko, ktoré je členskou krajinou Európskej únie a NATO, je parlamentnou republikou, na čele ktorej stojí prezident volený parlamentom na päťročné obdobie. Súčasným prezidentom je Karolos Papulias zvolený v auguste 2010. Výkonnú moc má parlament, ktorý sa skladá z 300 poslancov a jednej komory. Súčasnú koaličnú vládu, na čele ktorej stojí predseda konzervatívnej Novej Demokracie (ND) Antonis Samaras tvoria ešte dve strany - Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) a menšia ľavicová strana Demokratická ľavica (DIMAR). Vláda sa môže oprieť o 179 kresiel z 300-členného parlamentu.

Grécko je od roku 2001 členom eurozóny. Ekonomika krajiny sa nachádza už šiesty rok v recesii, Grécko čerpá od roku 2010 finančnú pomoc, ktorá ju zachránila pred štátnym bankrotom. 

Významnú časť gréckej ekonomiky zaberá turistický priemysel, krajina patrí medzi najobľúbenejšie turistické destinácie v Európe. Dôležitým odvetvím je lodiarenský priemysel, ktorý zamestnáva veľkú časť obyvateľstva. Grécko má najväčšiu vojenskú flotilu v Európe, preto mnoho ľudí pracuje aj v armáde. Grécke obchodné a iné loďstvo predstavuje najväčšie svetové loďstvo. Pre grécku ekonomiku je dôležitý aj potravinársky, chemický a textilný priemysel a chov zvierat.

Väčšina obyvateľov Grécka je gréckej národnosti (93%) a vyznáva pravoslávne náboženstvo (98%).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies