Na návšteve vo Varšave

NETKY.SK • 18 Júl 2015, 14:00 • 2 min
Na návšteve vo Varšave

BRATISLAVA - Varšava je hlavné a najväčšie mesto Poľska. Nachádza sa na rieke Visla asi 370 km od Karpát, ako aj od Baltického mora.

slovakia

left justify in out

Hoci je Varšava pomerne nové mesto, má mnoho turistických atrakcií. Podobne ako štvrť Staré Mesto, dôsledne zrekonštruované po druhej svetovej vojne, každá mestská časť má čo ponúknuť. Medzi najvýznamnejšie pamiatky Starého Mesta patrí kráľovský palác, Žigmundov stĺp a barbakán.

 

Kráľovský palác

Kráľovský palác sa nachádza na planine, z ktorej je nádherný výhľad na rieku Vislu. Bol postavený pre vojvodu Mazovia. Od začiatku 17-násteho storočia do konca 18-násteho bol sídlom poľských kráľov.

Neskôr tam sídlil i parlament a v súčasnosti je tam múzeum, v ktorom sú vystavené tapisérie, dobový nábytok, rakvy, zbierky porcelánu.

obrazok

Barbakán

Barbakán v Krakove je brána mestského opevnenia a jedna z mála zachovaných častí zložitých mestských opevnení Krakova. Slúži ako turistická atrakcia a miesto mnohých multidisciplinárnych výstav. ôvodne bol barbakán spojený s mestskými hradbami cez Floriánsku bránu. Ma východnej stene je tabla pripomínajúca krakovského mešťana menom Marcin Oracewicz, kto ochránil mesto pred Rusmi a zastrelil nepriateľského plukovníka Panina.

obrazok

Katedrála svätého Jána Krstiteľa 

Katedrála svätého Jána Krstiteľa sa považuje za najstarší kostol vo Varšave. Veľká časť chrámu je postavená v gotickom štýle Mazovian a bola dokončená b v 15. storočí. Z obecného kostola na katedrálu bol Sv. Ján povýšený v r. 1798.

obrazok

Väznica Pawiak

Bola postavená v r. 1830, na príkaz cára. Zahynulo tu veľa ľudí v období nacistického teroru 1939-1944. Odhaduje sa ich na 100,000. Nacisti sa snažili zničiť evidenciu. Pawiak je múzeom a svedectvom nacistických zverstiev.
obrazok
Atrakcií je ešte oveľa viac, mimo centra, no ľahko dostupný autobusom, je barokový kaštieľ s parkom Wilanow, mesto má i najväčší židovský cintorín v Európe. Fanúšikov futbalu zas láka novopostavený 56-tisícový štadión, dejisko semifinále Euro 2013. Pozrite si ho po zotmení, kedy zaujímavý efekt vyvoláva meniace sa osvetlenie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona