Na návšteve v Terchovej

NETKY.SK • 20 Jún 2015, 16:00 • 2 min
Na návšteve v Terchovej

BRATISLAVA - Terchová a okolie je zrejme najvychytenejšia turistická oblasť Malej Fatry. Pričom je určite jednou z najpopulárnejších na Slovensku vôbec. Dôvodom sú bohaté možnosti na turistiku, cyklistiku, lyžovačku ale aj ľudové zvyky a tradície.

slovakia

left justify in out

Nakoľko zimná sezóna už dávno skončila, pozrime sa na túto tému očami turistu. Prírodným symbolom celého okolia sú celkom určite Veľký a Malý Rozsutec. 

 

Veľký Rozsutec sa nachádza v severovýchodnej časti hlavného hrebeňa Krivánskej Malej Fatry. Svojou formou a výškou dominuje celému okoliu a býva považovaný za najkrajší vrch na Slovensku. V minulosti sa tradovalo, že v okolí vrcholu je ukrytý Jánošíkov zlatý poklad.

obrazok

Je turistami mimoriadne obľúbený a to aj preto, že jedna z trás naň vedie cez atraktívne Jánošíkove diery. 

Jánošíkove diery sú sústava tiesňav a kaňonov v Krivánskej Malej Fatre. Skladajú sa z troch ucelených častí: Dolné diery, Nové diery a Horné diery. Preteká nimi Dierový potok, ktorý ich vyformoval. Jánošíkove diery sú prístupné atraktívnymi značenými turistickými chodníkmi s lávkami, rebríkmi a reťazami.

obrazok

Pokiaľ sa rozhodnete zdolať Horné diery v pohorí Malej Fatry, pripravte sa na nezabudnuteľný zážitok s vyhliadkovými vežami. Cesta cez Horné diery vedie cez bralá po kovových mostíkoch a rebríkochponad rieku.

obrazok

Nové diery je turisticky významná tiesňava v Krivánskej Malej Fatre, súčasť Jánošíkových dier. Nachádzajú sa tu 4 vodopády s výškou 1 až 2 metre, ktoré sú súčasťou prírodnej pamiatky Vodopády Dierového potoka. 

obrazok

Veľký Kriváň je najvyšší vrch Malej Fatry. Nachádza sa na hlavnom hrebeni Krivánskej časti Malej Fatry. Je z neho nádherný výhľad na všetky svetové strany. Namiesto pešieho výstupu do Snilovského sedla je možné využiť aj sedačkovú lanovku, čím sa ale z túry stane nenáročná prechádzka.

obrazok

Dolina Tiesňavy tvorí očarujúci vstup do Vrátnej doliny. Vedie úzkym kaňonom riečky Varínka s viacerými vodopádmi. Nachádza sa tu niekoľko zaujímavých skalných útvarov, z ktorých najznámejší je kamenný Mních.

obrazok

Socha ľudového hrdinu a zbojníka Juraja Jánošíka meria meria sedem a pol metra a je vyrobená z oceľového plechu. Nachádza sa na Vŕškoch, pri ceste ktorá smeruje do Vrátnej. Ak sa do okolia Terchovej vyberiete v letných mesiacoch, nezabudnite, že sa tu každoročne konajú začiatkom augusta Jánošíkove dni – folklórny festival s medzinárodnou účasťou.

obrazok

No a pri návšteve Terchovej určite navštívte zariadenie Terchovec. Celý komplex je zložený z dvoch častí. V prvej, bezplatnej časti, nájdete informačné stredisko a môžete vybrať z pestrej ponuky športov. Druhá, platená časť, ponúka rôzne druhy bazénov, vodných atrakcií a sauny.

obrazok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies