Na návšteve v Moskve

NETKY.SK • 1 August 2015, 14:00 • 2 min
Na návšteve v Moskve

BRATISLAVA - Moskva je hlavné mesto Ruskej federácie, administratívne centrum strednej federálnej oblasti a moskovskej oblasti a tiež hrdinské mesto. S počtom obyvateľov je najväčším mestom Ruska a Európy. Je dôležitým dopravným uzlom v krajine. Okrem iného je mesto centrom ruského politického, ekonomického, kultúrneho a vzdelávacieho života.

slovakia

left justify in out

Zaujímavosti o Moskve:

- Najväčšie mesto Európy.
- Najdrahšie mesto roka 2006 a 2007.
-Existujú dve verzie pôvodu názvu mesta:

 Jednou z nich je tá, že slovo Moskva pochádza z ugro-fínskej jazykovej skupiny a znamená mokré a blatisté miesto.
 Druhá verzia [9] tiež pochádza z tej istej jazykovej skupiny, má však význam slova močarisko. Jeden z historických názvov mesta sa zachoval aj v prepisoch do iných jazykov (Moscow, Moscou).

- Križovatka Ulice Slobody a Volokolamskej cesty je jedna z mála miest v Moskve, kde sa stretávajú všetky druhy hromadnej dopravy v meste: železničná (smer Riga),automobilová, vodná, letecká.
- Rozpočet mesta je väčší ako rozpočet takej veľkej krajiny akou je Ukrajina.

 

Chrám Krista Spasiteľa

Chrám Krista Spasiteľa (rus. Храм Христа Спасителя) je najväčší pravoslávny chrám na svete. Trvalo mnoho rokov kým bol chrám dokončený, prvýkrát sa spoza lešenia objavil až v roku 1860, a cena sa vyšplhala na 15 miliónovrubľov.[2] Výzdoba interiéru freskami pokračovala ďalších dvadsať rokov.

obrazok

Červené námestie

Červené námestie (rus. Красная площадь – Krasnaja ploščaď) je najznámejšie námestie v hlavnom meste Ruskej federácie – Moskve. Námestie oddeľuje Kremeľ, bývalú kráľovskú pevnosť a dnešné sídlo ruského prezidenta od moskovskej obchodníckej štvrti, známej ako Kitajgorod. Keďže všetky dôležité moskovské ulice sa stretávajú práve tu, na Červenom námestí, hovorí sa o ňom ako o hlavnom námestí Moskvy i celého Ruska.

obrazok

Mauzóleum Vladimira Iľjiča Lenina

Mauzóleum Vladimira Iľjiča Lenina sa nachádza na Červenom námestí v Moskve a je miestom posledného odpočinku sovietskeho revolucionára a politika Vladimira Iľjiča Lenina. Autorom monumentálnej granitovej hrobky je architekt Alexej Ščusev.

 

Mauzóleum je otvorené každý deň, s výnimkou pondelku a piatku, od 10:00 do 13:00. Pred mauzóleom sa zvyčajne nachádza dlhý rad čakajúcich, čakanie trvá väčšinou do jednej hodiny. Samotná prehliadka je pomerne krátka a trvá približne 10 minút. Počas prehliadky by si návštevníci nemali dávať ruky do vreciek, pretože je to považované za veľmi neúctivé gesto.

obrazok

Palác sovietov

Palác sovietov (rus. Дворец cоветов) je nedokončený sovietsky architektonický projekt gigantickej administratívnej budovy v Moskve. Výstavba paláca sa začala v roku 1937, v roku 1941 ju prerušila prebiehajúca vojna a nikdy nebola obnovená. 

 

Car-kolokol

Car-kolokol (do slovenčiny zvyčajne prekladané ako cársky zvon) je najväčší zvon sveta a je vystavený v moskovskom Kremli. Oficiálny názov tejto pamiatky je Veľký uspenský zvon. Je dielom ruských majstrov Ivana Fiodoroviča Motorina a jeho syna Michaila. Je vyrobený z bronzu, váži 216 ton a meria 6,14 m na výšku a 6,6 m v priemere. Zvon bol zhotovený ako plne funkčný, pri požiari a následnom hasení však v dôsledku prudkého ochladenia praskol, a preto nikdy nezvonil. Vďaka svojim obrovským rozmerom a vysokej umeleckej hodnote bol napriek tomu ponechaný v Kremli ako pamätník ruského zvonárstva.

obrazok

Boľšoj teatr

Boľšoj teatr (rus. Большой театр, slov. preklad: Veľké divadlo) je ruská divadelná spoločnosť a divadlo sídliace v Moskve a produkujúcečinoherné, operné a baletné inscenácie.

obrazok

Moskovský kremeľ

Moskovský kremeľ alebo Kremeľ (rus. кремль) je kremeľ, stredoveká mestská pevnosť v Moskve.

Vonkajšie steny moskovského Kremľa sú z pálených tehál, sú vysoké 5 až 17 metrov, dlhé vyše 2 km a posilnené 20 vežami. Vnútri sa nachádzajú najvýznamnejšie ruské kostoly, napríklad chrám Nanebovzatia panny Márie z 15. storočia, „Blagoveščenskij sobor“ (chrám Zvestovania Panny Márie) a „Archangeľskij sobor“ (chrám Archanjela Michaela) s hrobkami cárov.

obrazok

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies