Na návšteve v Kyjeve

NETKY.SK • 15 August 2015, 14:00 • 2 min
Na návšteve v Kyjeve

BRATISLAVA - Kyjev je hlavné a najväčšie mesto Ukrajiny ležiace na rieke Dneper. Patrí k jedným z najočarujúcejších miest Európy. Dnes je to veľmi moderné a rozvíjajúce sa mesto. Považuje sa za sídlo Slovanskej kultúry a v minulosti patrilo k dôležitým kresťanským centrám.

slovakia

left justify in out

Najlepšie si Kyjev vychutnáte, keď si ho prejdete pešo. Najviac vás očaria starobylé chrámy s prekrásnymi zlatými klenbami. 

 

Katedrála sv. Sofie 

Katedrála sv. Sofie bola postavená v 11. storočí z rozhodnutia Jaroslava Múdreho, ktorý ju dal založiť v roku 1037. Názov chrámu je odvodený od gréckeho slova sofia (múdrosť). Konali sa v ňom korunovačné slávnosti a iné slávnostné ceremónie; kniežatá Kyjevskej Rusitu udeľovali audienciu zahraničným delegáciám. V interiéri sa nachádza rad fresiek, ktoré v minulosti zaberali plochu zhruba 5000 metrov štvorcových a mozaík, ktoré v minulosti zaberali plochu 640 metrov štvorcových. Sú na nich vyobrazení vládcovia, náboženské a lovecké motívy.

obrazok

Kyjevsko-pečerská lavra

Kyjevsko-pečerská lavra je pravoslávny monastiersky komplex v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Je zasvätená Zosnutiu presvätej Bohorodičky. Patrí k najvýraznejším architektonickým skvostom Kyjeva. Pôvodne išlo o komplex jaskýň, v ktorých sa usádzali mnísi. Dnes sú tieto jaskyne pospájané do dvoch veľkých celkov – blízkych a vzdialených jaskýň (peščer) – dlhých úzkych podzemných chodieb podobných katakombám.

obrazok

Katedrála svätého Mikuláša

Katedrála svätého Mikuláša je rímskokatolícka katedrála pre veriacich katolíkov západného obradu v hlavnom meste Ukrajiny Kyjev. Od roku 1992 sa v chráme konajú pravidelné bohoslužby v ukrajinskom, ruskom a poľskom jazyku. 25. júna 2001 navštívil katedrálu pápež Ján Pavol II. počas svojej štátnej návštevy Ukrajiny.

obrazok

Národné černobylské múzeum

Národné černobylské múzeum dokumentuje katastrofu v Černobyle. Obsahuje artefakty priamo z miesta a predstavuje hrdinských záchranárov, ktorí pri tejto katastrofe zasahovali ako prví. 

obrazok

Chreščatyk

Miesto, ktoré v Kyjeve určite musíte navštíviť, je Chreščatyk – široká rušná ulica v centre mesta, na ktorej sa nachádza tiež budova ukrajinskej vlády. Je tu mnoho fontán, stromoradí, v lete kvitnúce kvety. Kedysi tu stála socha Lenina a na 1. mája sa tu konali sprievody. 
obrazok
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies