Na návšteve v botanickej záhrade

NETKY.SK • 8 August 2015, 14:00 • 2 min
Na návšteve v botanickej záhrade

BRATISLAVA - Botanická záhrada je účelové zariadenie na pestovanie domácich a cudzokrajných rastlín usporiadaných podľa botanického systému alebo geografických celkov. Botanické záhrady zakladali už v staroveku v Indii, Egypte a Číne.

slovakia

left justify in out

Botanická záhrada Univerzity Komenského v Bratislave

Jej úlohou je udržiavať a rozširovať zbierky živých rastlín, pomáhať vo výchovno-vzdelávacej činnosti odborným školám a poskytovať odborné informácie širokej verejnosti. Expozícia sa nachádza pod voľným nebom, ako aj v skleníkoch. 

 

Botanická záhrada UPJŠ Košice

Je najväčšia botanická záhrada na Slovensku. Spolu sa tu nachádza takmer 4 000 rastlinných druhov, čím sa radí medzi najvýznamnejšie v strednej Európe. Vzácna je najmä zbierka zhruba 1 200 kaktusov a sukulentov, čo je údajne najväčšia zbierka kaktusov na celom území bývalého Československa. Zaujme aj expozícia nádherných orchideí, hmyzožravých rastlín, či ďalších druhov tropickej i subtropickej flóry v skleníku s plochou 1 742 m2. Košická botanická záhrada má od augusta 2002 štatút chráneného areálu. 

 

Botanická záhrada Nitra

Botanická záhrada v Nitre je vedecko-pedagogickým pracoviskom Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre s celouniverzitnou pôsobnosťou. V zbierkach botanickej záhrady okrem tropických a subtropických druhov sú zastúpené rastliny mierneho pásma, domácej flóry, okrasnej zelene a úžitkových rastlín. Okrem flóry má v botanickej záhrade svoje zastúpenie aj fauna a to vďaka viváriu a mini-ZOO. Vo vedeckej oblasti sa zameriava na štúdium biológie ohrozených druhov rastlín Slovenska. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona