Na návrat do Ruska sa zo Sýrie vydala ďalšia skupina ruských lietadiel

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 09:09 • 2 min
Na návrat do Ruska sa zo Sýrie vydala ďalšia skupina ruských lietadiel

MOSKVA - Ruskú základňu Humajmím v Sýrii dnes opustila ďalšia skupina ruských lietadiel, ktoré v uplynulých mesiacoch náletmi na pozície protivládnych povstalcov podporovali armádu vernú sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany o tom dnes informovala agentúra RIA Novosti. Rozkaz na návrat časti ruských lietadiel zo Sýrie vydal ruský prezident Vladimir Putin s tým, že zostávajúce jednotky budú musieť plniť veľmi dôležitú misiu - kontrolovať dodržiavanie prímeria a vytvorenie podmienok na mierový proces v Sýrii. Prímerie v Sýrii platí od konca februára. Extrémistické frakcie, ako Islamský štát či Front an-Nusra, ho nedodržiavali.

 

Ruská letecká základňa Humajmím i materiálno-technická základňa ruského letectva v Tartúse budú pokračovať v obvyklej činnosti, uviedla RIA Novosti. V skupine lietadiel, ktorá sa dnes vydala do vlasti, je stroj Il-76, ako aj útočné lietadlá Su-25. V spoločnej formácii budú letieť až po ruské hranice, potom sa rozdelia a pristanú na svojej domovskej základni. Počíta sa aj s tým, že počas letu nad územím Ruska budú mať zastávky na doplnenie paliva a kontrolu technického stavu lietadla.

 

Agentúra RIA Novosti priniesla dnes videoreportáž z Voroneže, kde navrátivších sa letcov na letisku vítal dav ľudí s kvetmi, vlajkami a balónmi v rukách. V duchu tradície si pilotov po návrate do vlasti uctili chlebom a soľou.

 

Ruské nálety sa v Sýrii začali vlani v septembri, čím došlo k posilneniu sýrskej vládnej armády, ktorá tak bola schopná opätovne získať pod kontrolu viaceré územia obsadené povstalcami.

Agentúra AP uviedla, že Rusko nenaznačilo, kedy sa do vlasti vydá ďalšia skupina lietadiel, ani počet strojov, ktoré sa v súlade s Putinovým rozkazom stiahnu.

 

Putinov rozkaz časovo koliduje so začiatkom konzultácií o ukončení bojov a obnovení mieru v Sýrii, ktoré sa pod dohľadom OSN začali v pondelok v Ženeve. Zúčastňujú sa na nich predstavitelia sýrskej vlády a zástupcovia umiernenej opozície podporovanej Západom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies