Na náročný trh mobilnej komunikácie vstúpil štvrtý hráč

NETKY.SK • 26 Január 2014, 14:16 • 2 min
Na náročný trh mobilnej komunikácie vstúpil štvrtý hráč

BRATISLAVA - SWAN bol doteraz aktívny najmä na poli pevných sietí.

slovakia

left justify in out

Na trh mobilnej komunikácie vstúpil v týchto dňoch aj štvrtý subjekt - spoločnosť SWAN ((Slovak Wireless Access Network), ktorá už vyše 13 rokov poskytuje telekomunikačné služby.

Spoločnosť vybudovala vlastnú optickú sieť s prípojkami do domácností v dvoch desiatkach slovenských miest cez ktoré poskytuje internetové a televízne služby. Je súčasťou holdingu DanubiaTel, do portfólia ktorého patrí aj dátové centrum Perpetuus v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, softvérový vývojár Jump soft, systémový integrátor CNC, spoločnosti Viasec, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou informačných technológií, ako aj národný registrátor internetových domén SK-NIC. Skupina DanubiaTel vykázala za rok 2012 tržby 55 miliónov eur.

SWAN bol doteraz aktívny najmä na poli pevných sietí. Získaním frekvencií na pásmo 1800 MHz sa chce pomocou 4G služieb posunúť na celkom novú úroveň a stať sa konkurentom troch zavedených mobilných operátorov. V súlade s podmienkami vydanej licencie musí spustiť využívanie pridelenej frekvencie do 8. júla 2014. Začiatok poskytovania komerčných služieb očakáva v druhom polroku tohto roka. Podľa slov Miroslava Strečanského, generálneho riaditeľa a člena predstavenstva spoločnosti SWAN, štvrtinu populácie pokryjú v priebehu niekoľkých mesiacov a LTE sieť spustia do pol roka. Ako nový operátor nie sú oklieštení žiadnymi záväzkami, no zároveň ani nijakým spôsobom zvýhodnení, keďže nie sú pre nich vyhradené žiadne frekvencie. Povinný národný roaming bol z pôvodných desiatich rokov skrátený na päť.

Biznis stratégiu postavili na unikátnych princípoch a službách a podlieha cenám a podmienkam národného roamingu. V týchto dňoch o nich intenzívne rokujú s konkurenčnými operátormi. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb síce zaviazal konkurenčné spoločnosti, aby SWANu poskytli svoje siete, ale až po tom, ako sami pokryjú územie s 20 percentami populácie. Preto začnú veľkými mestami.

Ak nájdu spoločný jazyk, potenciálni zákazníci budú môcť so SIM kartou SWANu využívať konkurenčnú sieť, no za služby budú platiť rovnako, ako by boli v sieti SWAN. Poslednou alternatívou je fungovanie bez národného roamingu, čo by sa však odrazilo na efektivite budovania vlastnej siete.

SWAN si uvedomuje, že potreby používateľov mobilného internetu sa počas posledných rokov zmenili. V minulosti stačilo pár stoviek dát mesačne na kontrolu e-mailov a prezeranie internetových stránok. Dnešní užívatelia sú náročnejší, cez mobilný internet pristupujú k multimédiám, aplikáciám a dokážu preniesť aj 2 GB dát mesačne. S príchodom novej generácie mobilných sietí sa nároky používateľov ešte zvýšia, a preto chce SWAN založiť svoj biznis na poskytovaní veľkých balíkov dát. Nebudú však chýbať ani hlasové a SMS služby.

„Dátové služby menia doteraz zaužívané koncepty poskytovania telekomunikačných služieb a čoskoro sa stanú nosnou časťou tržieb mobilných operátorov. Súčasný model aktivít konkurencie, ktoré zarábajú na telefonovaní, roamingu a esemeskách je neudržateľný,“
hovorí Juraj Ondriš, predseda predstavenstva spoločnosti SWAN. „Kým pred pár rokmi ľudia takmer výlučne e-mailovali a surfovali po webe, dnes zapnú telefón a púšťajú si priamo z internetu videá. A na to sú potrebné veľké balíky dát,“ dopĺňa J. Ondriš.

SWAN vlastní a obsluhuje okolo tristo wimaxových základňových staníc pre outdoorové siete. V polovici roka 2015 im vyprší licencia na frekvencie v pásme 3,5 GHz, ktoré im umožňujú jeho prevádzku. Cieľom je preto vybudovať vlastnú sieť a stať sa konkurencieschopným. Pred sebou majú náročné horské oblasti. Potrebujú viac ako 1000 základňových staníc, celkovo budú vysielať z asi 1500 miest na celom Slovensku. V rámci siete WiMax už však vedia k existujúcim 300 vysielačom pridať jednoducho ďalšiu technológiu a použiť ju s relatívne nízkymi nákladmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies