Na Námestí hrdinov vztýčili vlajku, začali sa oslavy revolúcie 1956

NETKY.SK • 23 Október 2013, 10:18 • 2 min
Na Námestí hrdinov vztýčili vlajku, začali sa oslavy revolúcie 1956

BUDAPEŠŤ - Vztýčením štátnej vlajky s vojenskou poctou sa dnes na budapeštianskom Námestí hrdinov začali oslavy maďarského štátneho sviatku, ktorým si krajina pripomína 57. výročie protikomunistickej revolúcie z roku 1956.

slovakia

left justify in out

Slávnostný akt, na ktorom sa zúčastnil minister vnútra Sándor Pintér a vysokopostavení predstavitelia maďarských ozbrojených síl, sledovali stovky Budapešťanov. Súčasťou ústredných osláv v hlavnom meste bude popoludňajšie zapálenie kahancov pri Múzeu teroru a podvečerný slávnostný prejav premiéra Viktora Orbána na Námestí hrdinov.

Spoločné oslavy výročia revolúcie s protivládnou demonštráciou pripravila na 11.00 h väčšina opozičných subjektov s výnimkou ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik, ktorého priaznivci budú pochodovať popoludní. Opozičného masového mítingu sa nezúčastní ani ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) a Štvrtá republika (4K). Revolúcia v Maďarsku vypukla 23. októbra 1956. K pokojnému protestu študentov, ktorí požadovali väčšie politické slobody, sa postupne pridala inteligencia, robotníci i roľníci, ktorí žiadali slobodu po rokoch stalinistického útlaku.

Demonštrácie prerástli do ozbrojeného odporu proti sovietskym vojakom, ktorí mali potlačiť revolúciu. Tú po dvoch týždňoch krvavo potlačila sovietska Červená armáda, pričom zahynulo takmer 3000 osôb, 12.000 ďalších utrpelo zranenia a približne 200.000 ľudí utieklo na Západ.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies