Na Najvyššom súde v Británii riešia prípad pekárov, ktorí odmietli vyrobiť tortu gayom

NETKY.SK • 3 Máj 2018, 14:07 • 2 min
Na Najvyššom súde v Británii riešia prípad pekárov, ktorí odmietli vyrobiť tortu gayom

LONDÝN - Britská pekáreň, ktorého majitelia sú kresťania, sa tento týždeň na Najvyššom súde v Británii odvolali proti rozhodnutiu, že diskriminovali homosexuálneho zákazníka, ktorý si chcel nechať upiecť tortu na podporu manželstva párov rovnakého pohlavia.

slovakia

left justify in out

Pekáreň Ashers Baking Co. v Severnom Írsku v roku 2014 odmietlo vyrobiť tortu s postavičkami  zo  Sesame Street a sloganom “Podpora gay manželstvám”.

Majitelia tvrdili, že radi upečú každému tortu, ale nemôže na nej byť nápis, ktorý je v rozpore s ich kresťanským presvedčením, píše server stredoevropan.cz.

 

Potom, čo zákazník podal žalobu, súdy nižších inštancií rozhodli, že konanie pekárne bolo diskriminačné. Sudcovia z londýnskeho Najvyššieho súdu o tom pojednávajú tento týždeň.

 

Právnik pekárov tvrdí, že rodina by nemala byť nútená k výrobe produktov, ktoré sú v rozpore s ich presvedčením. Presvedčenie, že kresťania môžu praktikovať svoju vieru v nedeľu, ale v pondelok, keď prídu do práce,  už na ňu musia zabudnúť, nie je sloboda náboženstva,“ hovorí.

 

S pekárňou svojím spôsobom súhlasí aj aktivista za práva gayov Peter Tatchell. Podľa neho by výklad práva znamenal, že by gay pekári boli nútení vyrábať torty so sloganmi proti homosexuálom, ak by si to zákazník prial. Podľa neho má kresťanská pekáreň na svoj názor právo, aj keď on s ním nemusí súhlasiť.

 

Podobný prípad je aj na Najvyššom súde v USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies