Na Najvyššom súde sa začal proces s bosom Róbertom O.

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 14:50 • 2 min
Na Najvyššom súde sa začal proces s bosom Róbertom O.

BRATISLAVA – Na Najvyššom súde (NS) SR sa začalo v utorok verejné zasadnutie v prípade Róberta O., považovaného za bosa východoslovenského podsvetia, a ďalších 15 obžalovaných.

slovakia

left justify in out

Na verejné zasadnutie neprišiel ani jeden obžalovaný, súhlasili s konaním v ich neprítomnosti, v prípade obžalovaného Róberta N. vedie súd konanie ako voči ušlému. "Konštatujem, že zákonné podmienky na vykonanie verejného zasadnutia v predmetnej trestnej veci sú splnené," povedal predseda senátu.

 

Súd v utorok na verejnom zasadnutí oboznámil prítomných s podstatným obsahom doterajšieho konania a taktiež prečítal časti odvolaní obžalovaných, ich rodinných príslušníkov, prokurátora a poškodenej. Zo slov predsedu senátu vyplynulo, že odvolania voči rozhodnutiu ŠTS podali všetci obžalovaní.

 

Robert O. rozhodnutiu ŠTS okrem iného vyčítal, že záver súdu bol len hypotetický a nepodložený dôkazmi. "Súd si vyberal," prečítal predseda senátu. Výpoveď kľúčového svedka vo veci označil Róbert O. za nedôveryhodnú. Skutok podľa neho nebol preukázaný, dôkazná situácia neobstojí a obžaloba neuniesla dôkazné bremeno.

 

Prokurátor podal odvolanie v neprospech troch obžalovaných – Ľubomíra B., Roberta N. a Jozefa L.

 

NS SR naplánoval konanie v tejto veci na dva dni, súd bude pokračovať aj v stredu.

 

Najvyšší súd rozhoduje o odvolaniach voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý v auguste 2016 uložil doživotné tresty odňatia slobody Róbertovi O., Róbertovi N. a Jaroslavovi P. V prípade je spolu 16 obžalovaných za 19 skutkov.

 

Podľa súdu sa mali jednotliví obžalovaní dopustiť trestných činov ako založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej a teroristickej skupiny, viacerých vrážd, nedovoleného ozbrojovania, lúpež, vydieranie, krádeže, poškodzovanie cudzej veci a ďalšie.

ŠTS odsúdil Róberta O., Róberta N. a Jaroslava P. na trest odňatia slobody na doživotie, Jozefa L. na 25-ročný trest odňatia slobody, Ľubomíra B. na 12,5 roka, Pavla K. na 12 rokov, Jaroslava J. na 11 rokov, Jána B. na deväť rokov, Martina M. na osem rokov, Rudolfa O. na päť rokov, Ľuboša V. na päť rokov, Michala B. na štyri roky, Róberta Cs. na štyri roky, Ladislava F. na tri a pol roka, Romana D. na tri a pol roka a Mariána T. taktiež na tri a pol roka.

 

Pôvodná obžaloba na celú zločineckú skupinu bola podaná 27. apríla 2007 a súd do dnešného dňa vytýčil v tejto kauze približne 130 pojednávaní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies