Na najvyšší vrchol Bratislavy verejnosť nemôže, rezort obrany ho nesprístupní

NETKY.SK • 7 November 2016, 09:03 • 2 min
Na najvyšší vrchol Bratislavy verejnosť nemôže, rezort obrany ho nesprístupní

BRATISLAVA – Na úplný vrchol Devínskej Kobyly, ktorý je súčasťou bývalej raketovej základne Československej armády, sa verejnosť tak skoro oficiálne nedostane. Ministerstvu obrany zákon neumožňuje sprístupniť vojenský objekt, ktorý má v správe. V minulosti sa mu nepodarilo areál odpredať ani previesť na mesto či samosprávny kraj.

slovakia

left justify in out

Devínska Kobyla je s nadmorskou výškou presahujúcou 500 metrov (514 m n. m.) najvyšším vrcholom Bratislavy. Kruhovým výhľadom na vrcholovej plošine sa Bratislavčania nemôžu kochať od roku 1982, kedy tu bol dislokovaný protilietadlový raketový oddiel. V masívnych betónových silách boli rozmiestnené rakety typu S 125M NEVA.

 

Rezort vojenský objekt s názvom RTH Devínska Kobyla nevyužíva od roku 1996, teda už dve desiatky rokov. V minulosti bol strážený, dnes sa doň návštevníci môžu voľne dostať. Hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková vystríha, že by tak nemali robiť. „Súčasný technický stav vojenského objektu neumožňuje bezpečný pohyb osôb v jeho areáli,“ upozornila.

 

V minulosti stála na najvyššom mieste Bratislavy drevená rozhľadňa aj turistická útulňa. Pre Bratislavčanov, ale aj návštevníkov hlavného mesta by mohla byť zaujímavá i vojenská infraštruktúra vybudovaná v časoch studenej vojny. Podľa Capákovej nie je možné tieto miesta sprístupniť.

 

„Takéto využitie nie je možné, keďže Ministerstvo obrany SR je oprávnené majetok štátu vo svojej správe využívať výlučne na plnenie úloh v rámci predmetu svojej činnosti alebo v súvislosti s ním,“ ozrejmila.

 

Vojenský objekt RTH Devínska Kobyla ministerstvo eviduje ako prebytočný majetok. V minulosti sa ho v zmysle zákona pokúšalo viackrát predať a podľa hovorkyne aj bezodplatne previesť na mesto či samosprávny kraj. „Žiaľ, neúspešne,“ uviedla Capáková s tým, že ministerstvo je iba správcom vojenského objektu, pozemky však nie sú v jeho vlastníctve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona