Na najväčší rusínsko-ukrajinský festival prišiel aj minister Krajcer

NETKY.SK • 20 Jún 2011, 08:04 • 2 min
Na najväčší rusínsko-ukrajinský festival prišiel aj minister Krajcer

Na najväčší rusínsko-ukrajinský festival prišiel aj minister Krajcer

slovakia

left justify in out

img

Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) považuje za úžasné, že tradícia Slávností kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska pokračuje už 57 rokov. Uviedol to dnes vo Svidníku počas návštevy podujatia. Trojdňový program vyvrcholil dnes, zaujal tisícky ľudí.
      "Kultúra ma priviedla do Svidníka. Kultúra, tradícia a jazyk nemôže a nesmie byť záťažou, naopak - je obrovským obohatením pre celé naše spoločenstvo, krajinu," povedal minister pre TASR. Krajcera a ostatných návštevníkov nezastavil ani dážď, program si pozreli spod dáždnikov.
      "Slávnosti sú najväčším a najstarším podujatím svojho druhu na Slovensku," pripomenul organizátor Pavol Bogdan. Pre TASR uviedol, že cieľom je ukázať celú šírku a zároveň žánrovú paletu národnostnej menšiny. "Na tomto podujatí nejde iba o folklór, ale aj o iné žánre kultúry," zdôraznil.
      Slávnosti tento rok inovovali okrem neodmysliteľných vystúpení domácich a zahraničných folklórnych súborov aj folklórno-etnografickým programom, ktorý sa odohral vo svidníckom Skanzene.       "Bola to istá atrakcia, ktorá prilákala divákov," zhodnotil Bogdan. Podľa neho každý z miestnych súborov sníva, že vystúpi práve na ich slávnostiach. V posledných rokoch účasť na festivale klesala, priemerne priláka asi 3000 ľudí.  
      Hlavnou témou 57. ročníka slávností bol Krásnobrodský jarmok. Už v piatok si mohli návštevníci podujatia pozrieť vystúpenie detského divadelného súboru, besedovať s ukrajinskými spisovateľmi alebo  navštíviť umeleckú výstavu. Sobotný program pokračoval Medzinárodnou vedeckou konferenciou, vystúpením folklórnych skupín. Na amfiteátri zaznel program Očarení piesňou.
      Dnes uzavreli slávnosti ekumenické modlitby a voľný program folklórnych súborov a skupín pri stánkoch.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies