Na najväčšom horehronskom folklórnom sviatku vystúpi asi 1400 účinkujúcich

NETKY.SK • 20 Jún 2012, 07:17 • 2 min
Na najväčšom horehronskom folklórnom sviatku vystúpi asi 1400 účinkujúcich

Na najväčšom horehronskom folklórnom sviatku vystúpi asi 1400 účinkujúcich

slovakia

left justify in out

img

Takmer 1400 účinkujúcich, desať scénických programov, tri výstavy, štyri prezentujúce sa dediny a asi 30 remeselných výrobcov - to je stručná číselná charakteristika 47. ročníka folklórneho festivalu Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe, ktorý sa uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu od 22. do 24. júna 2012.
      Podľa Márie Paľúchovej, riaditeľky Stredoslovenského osvetového strediska (SOS) v Banskej Bystrici, ktoré je hlavným organizátorom, festival sa od svojho vzniku zameriava na prezentáciu mnohých foriem tradičnej duchovnej a materiálnej kultúry Horehronia a Pohronia a jeho programy pravidelne ponúkajú aj hudobný a tanečný folklór z ďalších regiónov Slovenska i zo zahraničia.
      Okrem desiatok regionálnych súborov a sólistov budú k najočakávanejším hosťom festivalu patriť jubilujúci folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice, jeho hosť FS Háj z Rimavskej Soboty, Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) z Prešova a krajanský súbor z Erdevíka v Srbsku.
      Organizátori okrem programov v amfiteátri pripravili aj zaujímavé sprievodné podujatia. Na námestí je počas soboty a nedele pripravený tradičný jarmok - tento raz sa na ňom predstavia vybrané obce z "Horního vidieka" - Predajná, Jasenie, Nemecká a Brusno. "Predstavovanie života, zvykov a tradičnej kuchyne horehronských obcí sa nám za uplynulých 11 rokov osvedčilo. Zo 75 dedín regiónu sme takto uviedli už 25," pripomenula riaditeľka SOS.
      Festival, ktorý patrí k najstarším na Slovensku, získal za uplynulých niekoľko rokov na popularite. Aj keď sú kapacity pred časom obnoveného amfiteátra obmedzené, za tri dni zhliadne programy asi 10.000 ľudí. V prípade priaznivého počasia očakávajú organizátori rovnaký počet aj tento rok.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies