Na najväčšom slovenskom sídlisku vyrastie Family Park, ponúkne program rodinám aj školám

NETKY.SK • 20 Júl 2017, 10:27 • 2 min
Na najväčšom slovenskom sídlisku vyrastie Family Park, ponúkne program rodinám aj školám

BRATISLAVA – Hlavné mesto sa priblíži k európskym metropolám. Dôvodom je výnimočný inovatívny projekt zábavno-náučného charakteru, ktorý sa vybuduje na okraji najväčšieho sídliska na Slovensku, v Petržalke. Behom štyroch rokov na ňom vyrastie prvý slovenský Family Park, ktorý rodinám s deťmi ponúkne zábavný program. Využívať ho budú môcť aj školy.

slovakia

left justify in out

„Sme vo finále, po mnohých rokoch ťahaníc, ktoré nám spôsobilo predošlé vedenie. Pretože na tieto pozemky podpísali desať miliónové zmenky a takmer sme o pozemok prišli. Vo finále a hlavne v súčinnosti so zastupiteľstvom, to znamená, že každý krok sme schválili a v zastupiteľstve drvivou väčšinou alebo miestami aj všetkými hlasmi, tak vo finále sme vlastne prišli k dvom návrhom čo s týmto pozemkom ďalej. Ten prvý návrh, ktorý dostal takmer 90% podporu opakovane, je vybudovať tu park rodinného typu. Nejedná sa o žiaden predaj. Jedná sa o prenájom tohto pozemku. Dostal 90% podporu na hľadanie koncesionára, čiže tým pádom spúšťame súťaž, k čomu nás poverilo zastupiteľstvo. Zostalo tam ešte zhruba necelých desať percent poslankýň, poslancov, ktorí opakovane navrhovali predať tento pozemok. Otvorene za seba poviem, že celých osem rokov som bol vždy proti tomu, aby sme tento pozemok predávali za akýchkoľvek okolností a pevne verím, že aj toto zastupiteľstvo, ale aj ďalšie, nebude za predaj tohto pozemku. Naopak, tento pozemok sa postará o to, aby tu vyrástol rodinný park, lebo je to niečo úplne normálne a prirodzené a čo nám tu trochu chýba,“ ozrejmil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

 

Bratislavský samosprávny kraj je od roku 2008 majiteľom pozemkov na okraji Mestskej časti Bratislava – Petržalka, ktorej zástupcovia takisto súhlasili s vybudovaním rodinného parku. Rovnako s jeho vznikom súhlasilo aj 87% prítomných poslancov na pracovnom zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja 16. decembra 2016. Táto lokalita je aj v Územnom pláne Hlavného mesta SR – Bratislavy definovaná ako územie pre šport. Park bude mať kapacitu 2-tisíc návštevníkov denne.

 

„Je to naozaj taká malá slávnosť, keď verejné pozemky v Bratislave aj zostanú verejnými.  Výborné dopravné napojenie predurčuje túto lokalitu, aby tento verejný záujem ostal v súlade s územným plánom hlavného mesta. Budú tu funkcie, ktoré súvisia so športom, rekreáciou, s pobytom a vlastne celý ten rok sme pracovali na tom, ako naformulovať túto funkciu. Predpokladám, že portfólio záujemcov bude veľké a čo je podstatné, že tento park by mal fungovať v letnom aj v zimnom režime. Mal by byť vlastne takým miestom stretávania sa najmä rodinného typu, pretože takéto investičné zámery v Bratislave zatiaľ nemáme. Veľmi sa tešíme najmä tomu, že tie miznúce plochy športu, ktoré určite sledujete či už na Tehelnom poli alebo v iných častiach Bratislavy, vlastne, že tento pozemok bude zachovaný a je vo verejnom záujme, aby sa prevádzkoval naozaj v súlade so záujmami Bratislavčanov, záujmami mestskej časti Petržalka a záujmami hlavného mesta,“ vyjadrila sa Hlavná architektka Hlavného mesta SR - Bratislava Ingrid Konrad.

 

“Zo skúseností mestskej časti Petržalka sme dbali na dve dôležité veci. Najskôr sme sa tešili z toho, že tento pozemok sa nepredáva, že zostáva vo využití verejnosti. Dôraz pri projekte bol kladený hlavne na ekológiu, ale aj na využitie takých herných prvkov, ktoré u detí nepodporujú gambling, ale skôr rozvíjajú motorické schopnosti, kultivovanosť a kreatívne myslenie,” povedala poslankyňa BSK a zároveň aj poslankyňa miestneho zastupiteľstva Bratislava MČ – Petržalka Elena Pätoprstá.

 

„Teším sa, že sme vybojovali tento projekt k nám do Petržalky. Keďže som Petržalčanka, tak od prvého momentu som projektu bola naklonená a chcem mu pomáhať, pretože práca, aby sa ten park postavil, je ešte pred nami. Petržalka je druhé najväčšie mesto na Slovensku, je tu obrovský potenciál pre takýto rodinný park. Stojíme aj na mimoriadne spádovom mieste. V budúcnosti bude kúsok odtiaľto končiť električka, čiže mestská hromadná doprava sem príde, ale kľúčové je aj to, že sme na trojhrane Rakúska a Maďarska,” doplnila poslankyňa BSK Tatiana Mikušová, ktorá je zároveň predsedníčkou župnej Komisie európskych záležitostí, regionálnej spolupráce a cestovného ruchu.

 

Záujemcovia o tridsaťročný prenájom a prevádzku „Family parku“ na rozlohe deviatich hektárov majú možnosť predkladať svoje ponuky do 7. septembra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona