Na najstaršej umelej dráhe sveta štartujú MS, Slováci zostali doma

NETKY.SK • 18 Február 2011, 08:20 • 2 min
Na najstaršej umelej dráhe sveta štartujú MS, Slováci zostali doma

Na najstaršej umelej dráhe sveta štartujú MS, Slováci zostali doma

slovakia

left justify in out

img

V nemeckom Königssee štartujú cez víkend majstrovstvá sveta bobov a skeletonu. Na najstaršom umelom ľadovom koryte na planéte sa schádza kompletná svetová elita, Slovensko však minimálne v úvodnom víkende dvojbobov zastúpenie mať nebude a na vlásku visí aj jeho účasť v štvorboboch.
      Partia okolo pilota Milana Jagnešáka pritom absolvovala takmer kompletnú prípravu v Köningssee a vynovenú dráhu navyše dobre poznala, keďže organizátori svetového šampionátu slovenskú posádku po Vianociach pozvala aj na homologizačné testy. Jagnešákovi, ktorý si v Königssee vysníval rozlúčku s bohatou kariérou, však chýbajú financie a prílev podpory zo štátnej kasy možno očakávať až niekedy v marci, teda dávno po svetovom šampionáte. "Na ministerstve evidentne nemajú záujem o to, aby športovci reprezentovali túto krajinu," hneval sa Jagnešák, ktorý čaká v Bratislave, či sa mu na poslednú chvíľu podarí získať potrebné peniaze a stihnúť aspoň súťaž štvorbobov 27. februára. Finančné suchoty bobistov naplno zastihli už začiatkom roka a Slováci museli vynechať niekoľko pretekov Svetového pohára i majstrovstvá Európy. "V záverečných dvoch dieloch v talianskej Cesane a švajčiarskom St. Moritzi som všetko hradil z vlastných peňazí. Je to škoda, lebo aj vďaka tomu sme spadli v rebríčku z 10. na 17. priečku," povedal pre TASR skúsený pilot, ktorý má aj napriek januárovému výpadku historicky najúspešnejšiu sezónu z hľadiska počtu získaných bodov. "Naozaj ma to veľmi mrzí a to aj z toho hľadiska, že som sa naozaj chcel v Königssee lúčiť," dodal. Jeho tím napriek všetkému naďalej poctivo trénuje, pričom v sezóne sa Jagnešákovi podarilo získať do realizačného tímu ešte nedávno kolegu z toboganu - lotyšského dvojnásobného vicemajstra sveta Janisa Mininsa.
      Na dráhe v Königssee sa bude najskôr rozhodovať o medailových sadách v ženských (sobota) a mužských dvojboboch (nedeľa) a v tímovej súťaži, v ktorej majú zastúpenie obe pohlavia v dvojboboch i skeletone. Po tragických udalostiach, ktoré si vyžiadali v roku 2004 aj život bronzovej medailistky Yvonne Cernotovej a hlavne s úmyslom zabodovať v boji Mníchova o zimnú olympiádu v roku 2018 sa Nemci pustili do rekonštrukcie najnebezpečnejšej časti v dolnej tretine dráhy. "Ťažko povedať, či mi tá dráha vyhovuje viac ako predtým. V každom prípade ešte viac ako na ich dráhach bude veľmi záležať od štartu, lebo Königssee je veľmi krátke," naznačil Jagnešák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies