Na náhradnom moste medzi Nižnou a Podbielom spustili premávku

NETKY.SK • 15 December 2015, 10:27 • 2 min
Na náhradnom moste medzi Nižnou a Podbielom spustili premávku

PODBIEL - Slovenská správa ciest (SSC) spustila dnes o 8.00 h premávku na náhradnom premostení medzi oravskými obcami Podbiel a Nižná. Dočasné premostenie nahradí pôvodný most na ceste I/59, ktorý je dlhodobo v havarijnom stave. Pôvodný most by mal byť sprejazdnený v budúcom roku.

slovakia

left justify in out

Cesta I/59 je na Orave jediná hlavná spojnica smerom na Poľsko. Takisto spája Nižnú s dolnou a Podbiel s hornou Oravou. Pri poškodení mosta preto dochádza k veľkému zásahu do bežného života regiónu. "Na moste je momentálne umožnený prejazd dopravy do 40 ton. Premávka je púšťaná iba v jednom jazdnom pruhu, striedavo riadená cestnou svetelnou signalizáciou," povedala pre TASR hovorkyňa SSC Zuzana Hromcová. Na premostenie Studeného potoka bol podľa nej použitý takzvaný železničný most s rozpätím 60 metrov, pričom celková dĺžka dočasnej obchádzkovej trasy je 220 metrov.

 

Malá mostná konštrukcia, ktorú postavili na pôvodnom moste, slúžila do pondelka 14. decembra. "Dnes už prevádzka osobných aj nákladných motorových vozidiel prechádza po novom objazdovom moste, ktorý slúži aj pre medzinárodnú kamiónovú dopravu," vysvetlil starosta Podbiela Slavomír Korčuška. Sprejazdnenie pôvodného mosta je podľa neho naplánované na 31. júla 2016.

 

Na základe obhliadky statika zistila SSC, že most medzi Nižnou a Podbielom je v havarijnom stave. Na začiatku septembra ho preto museli úplne uzatvoriť. Starosta Nižnej vtedy reagoval, že pre obyvateľov obce je to úplná katastrofa. "Pre našich ľudí to znamená obchádzku ku všetkým inštitúciám. Ľudia sa potrebujú dostať do zamestnania, k lekárom, deti do škôl, viazne zásobovanie," povedal. Obchádzková trasa viedla po ceste I/78 cez Oravský Podzámok a Vavrečku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies