Na Múzeum Slovákov vo Vojvodine vynaloží Slovensko 100.000 eur

NETKY.SK • 10 August 2011, 15:36 • 2 min
Na Múzeum Slovákov vo Vojvodine vynaloží Slovensko 100.000 eur

Na Múzeum Slovákov vo Vojvodine vynaloží Slovensko 100.000 eur

slovakia

left justify in out

img

Jednou z najvýznamnejších udalostí jubilejných 50. Slovenských národných slávností v Báčskom Petrovci (Srbsko) bolo pracovné rokovanie srbského ministra kultúry Predraga Markovića a predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Milana Vetráka. Obe strany sa dohodli na spoločnej finančnej podpore rekonštrukcie budovy Múzea Slovákov vo Vojvodine.
      Realizácia projektu je v záujme oboch krajín. Republika Srbsko a srbská kultúrna verejnosť týmto získajú ucelenejší obraz o dejinách a kultúre Slovákov v Srbsku, ktoré je vnímané ako súčasť spoločného slovenského i srbského kultúrneho dedičstva. Slovenská republika v zmysle štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí vníma múzeum ako inštitúciu, ktorá bude odborne dokumentovať a prezentovať dejiny a kultúru jednej z najrozvinutejších  slovenských komunít mimo územia Slovenskej republiky. Múzeum Slovákov vo Vojvodine zároveň vytvorí nové podmienky na intenzívnejšiu spoluprácu a dokumentovanie bohatých kultúrnych, spoločenských a historických väzieb dvoch priateľských krajín.
      Funkciou múzea, ktorého počiatky siahajú do roku 1949, by malo byť zbieranie, výskum, ochraňovanie a prezentácia hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku, pričom na jeho rekonštrukciu vyčlení v roku 2011 Slovenská republika z dotačného rozpočtu ÚSŽZ finančné prostriedky vo výške 100.000 eur. Republika Srbsko vyčlení na rovnaký účel v roku 2011 finančné prostriedky v zodpovedajúcej výške 10 miliónov RSD (srbských dinárov). Spolufinancovanie rekonštrukcie sa uskutoční v troch fázach, a to v rokoch 2011, 2012 a 2013, keď bude projekt realizovaný pod záštitou Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku ukončený.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona