Na MS vo vodnom slalome máme striebro, získal ho A. Slafkovský v C1

NETKY.SK • 14 September 2013, 15:41 • 2 min
Na MS vo vodnom slalome máme striebro, získal ho A. Slafkovský v C1

PRAHA - Singlistka Katarína Macová sa zo slovenských finalistov predstavila ako prvá a dobre nedopadla, keď po sporne pripísanej 50-sekundovej penalizácii obsadila 9. miesto.

slovakia

left justify in out

Praha 14. septembra (spravodajca TASR) - Vo finálovom sobotnom bloku sa udeľovalo šesť sád medailí, tri v individuálnych pretekoch a tri v hliadkach. Singlistka Katarína Macová sa zo slovenských finalistov predstavila ako prvá a dobre nedopadla, keď po sporne pripísanej 50-sekundovej penalizácii obsadila 9. miesto. Veľká radosť v slovenskej výprave vypukla až vtedy, keď singlista Alexander Slafkovský skončil strieborný, so stratou 0,83 sekundy na zlatého Brita Florenceho, 6. miesto obsadil ďalší slovenský finalista v singli Matej Beňuš.

Katarína Macová, európska šampiónka spred troch rokov a tretia na MS v Čunove'2011, sa medzi 25 bránkami pokúšala zopakovať to, čo sa jej podarilo v kvalifikácii i semifinále, keď postupovala vždy z tretieho miesta. Žiadalo sa zapádlovať čas pod 130 sekúnd, no medzi piatou a šiestou bránkou eskimovala, na šiestej si zapísala 50 trestných sekúnd a pripravila sa o striebro. Alexander Slafkovský však nezakolísal, s čistou jazdou sa v cieli spontánne radoval a mal na to pádny dôvod, s premiérovým vzácnym kovom v individuálnych pretekoch vo svojej kariére na MS, dosiaľ mal na konte štyri zlaté výlučne v pretekoch tímov.

Alexander Slafkovský sa z medailistov tešil najviac

Strieborný Alexander Slafkovský prežíval v cieli asi najväčšiu radosť zo všetkých medailistov. Ani dobre nevedel, akým spôsobom ju vyplaviť na povrch, ruky vystreľoval do polohy víťaza, kanoe si roztancoval a pôsobil ako tanečník pri valčíku od Straussa. "Mám slzy v očiach, radosť sa nedá lepšie vyjadriť, 14 rokov čakania na prvú medailu bolo nekonečných. Je to fantastický pocit, dopredu ma hnala skvelá kulisa a tribúna vyzerala neskutočne, takýto pohľad by som prial každému."
Na trati mu po každej z 25 bránok vzrastala nádej na životný úspech. "Fyzicky to bolo náročnejšie ako technicky, no dalo sa všeličo pokaziť, v cieli som si odsledoval ako niektorí pohoreli, každá bránka rozhodovala o výsledku."
V semifinále Slafkovský presvedčivo nevyzeral, do finále postúpil z 9. miesta. "Lepšie sa mi šlo finále, naskočili mi síce dve trestné sekundy na poslednej protivodke, no nebol som si ich vedomý. Šiel som stredom bránky, našťastie penalizáciu potom zmazali, to však už nič nemenilo na tom, že som skončil strieborný. V cieli som vo chvíľach čakania prežíval niečo strašné, takisto ako deň predtým v semifinále. Rodičia Florenceho mi povedali, že trestné sekundy z môjho času zmazali, o to viac som si bol istejší, už s presvedčením, že by mi medaila nemala ujsť." Vývrtky radosti Slafkovského vo vode boli dokonalé. "Dva eskimáky som si doprial symbolicky preto, že som skončil druhý, od radosti som si musel schladiť aj rozhorúčenú hlavu. Štvrtých miest už bolo u mňa počas kariéry strašne veľa, ani som ich nerátal a keby som skončil teraz rovnako, tak by som sa poriadne naštval. Na ME nemám zatiaľ titul, zbieram len druhé a tretie miesta, no na MS som bol doteraz najvyššie piaty v Tacene 2010. Od roku 1999 som urobil kus cesty a dospel som až do striebornej Troje."

Čersvtvý otecko

Alexander Slafkovský bude čoskoro otcom. "Od októbra budeme spolu s priateľkou Jelkou traja. Teraz mi odpadol jeden kameň zo srdca, druhý sa spojí aj s prekvapením, či to bude dcérka, alebo syn. Na Troju budem mať odteraz krásne spomienky, posledné tri roky sa mi tu dobre jazdilo, do Prahy som sa vždy rád vracal. Trať z jednej strany na druhú ma dokonale vyšťavila, chýbala mi plynulosť s vodou, bolo treba len dodržať nájazdy do bránok v správnej línii. Natrápil som sa a konečne dočkal sladkej odmeny."
Tréner Stanislav Gejdoš pripravuje Slafkovského tretí rok. "Bol to aj na neho nápor, na výsledok sme v takejto veľkosti len dlho čakali, takže konečne," dodal Alexander Slafkovský, prvý medailista na MS v pražskej Troji v slovenskej výprave. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies