Na MS do Ruska postúpili Chorvátsko a Švajčiarsko

NETKY.SK • 12 November 2017, 22:57 • 2 min
Na MS do Ruska postúpili Chorvátsko a Švajčiarsko

PIREUS - Chorvátska futbalová reprezentácia sa stala ďalším účastníkom majstrovstiev sveta 2018 v Rusku. V nedeľňajšej odvete európskej baráže remizovala v Grécku 0:0, čo jej po domácom víťazstve 4:1 v prvom stretnutí pohodlne stačilo na postup. Ďalším účastníkom sa stalo aj Švajčiarsko, ktorému stačila na postup tiež bezgólová remíza doma so Severným Írskom.

slovakia

left justify in out

Chorvátsko je jedenáste európske mužstvo, ktoré sa prebojovalo na záverečný turnaj (Rusko ako organizátor malo účasť istú). Zachovalo si stopercentnú úspešnosť v barážach MS, touto cestou sa kvalifikovalo na šampionáty do Francúzska 1998, kde získalo bronz, aj Brazílie 2014, v oboch prípadoch cez Island. Grécko uspelo v minulých dvoch edíciách, keď najskôr vyradilo Ukrajinu a o štyri roky neskôr zdolalo Rumunsko. Nestalo sa prvým európskym tímom, čo sa v baráži prepracoval na tri MS za sebou.

 

"Helvéti" nastúpili do barážovej odvety s jednogólovým náskokom. V Severnom Írsku vyhrali 1:0, keď sporne odpískanú jedenástku premenil Ricardo Rodriguez. Zápas v Bazileji sa začal svižne. V 4. minúte krásne vystrelil z 25 m hosťujúci Brunt, ale jeho strelu smerujúcu do vinkla bravúrne vyrazil Sommer. V 5. minúte Shaqiri našiel presným centrom Seferoviča, ale ten netrafil hlavou presne v čistej šanci. V 9. minúta sa lopta v 16-ke Severného Írska odrazila k domácemu Džemailimu, ten sa ocitol sám pred brankárom McGovernom, no namiesto strely zvolil nepresnú prihrávku. V 23. minúte si Seferovič zbehol do 16-ky, z ľavej strany namieril len do bočnej siete. V 25. minúte Shaqiri asi z 10 metrov z pravej strany vystrelil a hosťujúci brankár vyrazil na roh. O tri minúty neskôr Zuber zľava zblízka ľavačkou vo veľkej šanci namieril opäť len do severoírskeho brankára.

 

Štyri minúty po zmene strán strela Ricarda Rodrigueza len tesne minula ľavú žrď bránky Severného Írska. V Bazileji pršalo, trávnik dostával poriadne zabrať, hráčom sa ťažko kombinovalo a tempo hry upadlo. Po dlhom čase zaujala až v 85. minúte ďalšia veľká šanca švajčiarskeho útočníka Seferoviča, no v ideálnej pozícii namieril len vysoko nad. O dve minúty neskôr sa po ľavej strane presadil striedajúci Embolo, no jeho spätnej prihrávke chýbala presnosť. V 89. minúte sa vnútri 16-ky hostí opäť uvoľnil Embolo, ale brankára neprekonal. V 91. minúte mohol zápas poslať do predĺženia hosťujúci kapitán Evans, ale Rodriguez na bránkovej čiare zachránil švajčiarsky tím, ktorý sa raduje z postupu na budúcoročný svetový šampionát.

 

Grécko - Chorvátsko 0:0

 

Rozhodoval: Kuipers (Hol.), ŽK: Tachtsidis (Grécko)

 

Grécko: Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastathopoulos, Retsos - Tziolis, Tachtsidis - Christodoulopoulos (59. Fortounis), Zeca, Bakasetas (59. Gianniotas) - Mitroglou (80. Pelkas)

 

Chorvátsko: Subašič - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinič - Rakitič, Brozovič - Mandžukič, Modrič (90.+1 Mitrovič), Perišič (86. Rebič) - Kalinič (78. Kramarič)

 

/prvý zápas 1:4, Chorvátsko postúpilo na MS 2018/

 

Švajčiarsko - Severné Írsko 0:0

 

Rozhodoval: Brych (Nem.), ŽK: Seferovič - Brunt, Evans

 

Švajčiarsko: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Akanji, R. Rodriguez – Shaqiri (80. Freuler), Zakaria, Xhaka, Zuber – Džemaili (61. Mehmedi) – Seferovič (86. Embolo)

 

Sev. Írsko: McGovern – Hughes, J. Evans, McAuley, Brunt – Norwood (75. Magennis) – J. Ward (75. Jones), S. Davis, Saville, Dallas – Washington (83. McNair)

 

/prvý zápas 1:0, Švajčiarsko postúpilo na MS 2018/

 

Účastníci MS 2018

 

Rusko (organizátor)

 

Afrika (5): Nigéria, Senegal, Egypt, Maroko, Tunisko

 

Európa (11): Francúzsko, Portugalsko, Nemecko, Srbsko, Poľsko, Anglicko, Španielsko, Belgicko, Island, Švajčiarsko, Chorvátsko

 

Južná Amerika (4): Brazília, Uruguaj, Argentína, Kolumbia

 

Severná a Stredná Amerika a Karibik (3): Mexiko, Kostarika, Panama

 

Ázia (4): Irán, Kórejská republika, Japonsko, Saudská Arábia

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona