Na MS budú rozhodovať aj dvaja Slováci

NETKY.SK • 2 Máj 2013, 13:39 • 2 min
Na MS budú rozhodovať aj dvaja Slováci

ŠTOKHOLM - Dvojnásobné rozhodcovské zastúpenie bude mať Slovensko na hokejových majstrovstvách sveta v Štokholme a Helsinkách. Rovnako ako vlani, aj tento rok nominovala Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) na šampionát ako hlavného rozhodcu Vladimíra Balušku a ako čiarového arbitra Miroslava Valacha.

slovakia

left justify in out

Obaja rozhodovali už na predchádzajúcich štyroch majstrovstvách sveta vrcholnej kategórie. "Samozrejme, nominácia ma potešila. Dostať sa na svetový šampionát medzi elitu všetkých svetových rozhodcov a byť ich súčasťou je pre mňa veľkou poctou, ktorú si vážim," povedal pre TASR Baluška. Ten je jedným z trojice slovenských arbitrov, ktorí mali tú česť viesť finálový duel MS. Bratislavčan pískal finále medzi ČR a Ruskom na svetovom šampionáte 2010 v Nemecku.

"Budem sa snažiť podávať na majstrovstvách sveta čo najlepšie výkony. Treba byť od začiatku plne koncentrovaný, fyzicky aj psychicky dobre pripravený. Nedávam si žiadne vysoké ciele, rozhodcovia, ktorí sa na MS dostanú, idú na nich krok za krokom. Najdôležitejší bude úvodný duel a od neho sa odraziť čo možno najďalej," uviedol Baluška, ktorý v sezóne 2011/2012 viedol aj súboje KHL. V končiacom sa ročníku rozhodoval v rámci medzinárodného výmenného programu zápasy v najvyššej českej, švédskej či nemeckej súťaži i duely olympijskej kvalifikácie.

"Samozrejme, že to vnímam ako veľké ocenenie, nielen ich osobných kvalít, ale zároveň aj celej slovenskej rozhodcovskej školy," vyjadril sa na margo ich nominácie na MS pre TASR predseda KR SZĽH Peter Ország. "V každom prípade je to zaslúžená nominácia v oboch prípadoch, sú to v podstate naši najskúsenejší medzinárodní rozhodcovia. V prípade ich nominácie máme aj veľké očakávania od ich samotného účinkovania na tomto blížiacom sa šampionáte."

Ország si z aktívnych čias dobre pamätá účinkovanie na šampionátoch. Pozná teda zvýšené nároky, ale o svojich krajanov sa neobáva: "Som presvedčený, že im nechýba ani profesionalizmus, ale ani určitá dávka pokory a skromnosti. A tak ako ich poznám, viem, že si pred seba nekladú nejaké prehnané ciele. Ale minimálne, ak sa im bude dariť, tak semifinále by z toho mohlo byť, ba v prípade kúska šťastia možno aj finále. V každom prípade obaja musia za tým ísť poctivou prácou od zápasu k zápasu." V tejto súvislosti treba dodať, že ak by Slováci zopakovali minuloročný kúsok, ich krajania arbitri na finále nemajú nárok. Navyše obaja budú pôsobiť v Štokholme, lebo tam sa hrá "neslovenská" vetva. Opačný extrém, teda neúspešný boj slovenskej reprezentácie o vyraďovaciu časť, by naopak priniesol možnosť ich nasadenia do jedného z dvoch štvrťfinálových súbojov v Helsinkách.  

Vladimír Baluška už raz finále rozhodoval. Ország tvrdí: "Ťažko teraz povedať, či sa to dá zopakovať. Veľa bude záležať od momentálnej formy, v akej sa on, aj Valach na tomto šampionáte budú nachádzať. Ale aj od istej dávky šťastia, ktorú takisto, ako hráči a zúčastnené mužstvá, budú potrebovať aj rozhodcovia. V prípade ich postupu veľa napovie aj samotný vývoj šampionátu a to kam až sa dostanú jednotlivé tímy. Lebo, ak sa bude dariť slovenskej reprezentácii, tak pochopiteľne budú musieť rozhodovať iné stretnutia. Je tam veľa prvkov, ktoré môžu ovplyvniť ten záverečný výsledok rozhodcov."  

Na 77. svetovom šampionáte, ktorý sa uskutoční v rovnakých dejiskách ako vlani, sa predstaví spolu 16 hlavných a rovnaký počet čiarových arbitrov. Dvojicu hlavných rozhodcov budú mať na MS Fíni, Nemci, Rusi, Česi, Švédi, Američania aj Kanaďania. Dvoch čiarových rozhodcov vysielajú Švédi, Kanaďania, Nemci a Američania.

Pre Švajčiara Reibera to bude už ôsmy štart v elitnej kategórii MS, pričom v uplynulých dvoch rokoch viedol finálové zápasy. Osmičku účastí zavŕši aj Rus Vjačeslav Bulanov.
      
Zoznam rozhodcov pre hokejové MS 2013:
Hlavní rozhodcovia: Vladimír BALUŠKA (SR), Brent Reiber (Švaj.), Lars Brüggemann, Daniel Piechaczek (obaja Nem.), Ian Croft, Keith Kaval (obaja USA), Konstantin Olenin, Vjačeslav Bulanov (obaja Rus.), Martin Fraňo, Antonín Jeřábek (obaja ČR), Aleksi Rantala, Jyri Rönn (obaja Fín.), Morgan Johansson, Marcus Vinnerborg (obaja Švéd.), Matt Kirk, Derek Zalaski (obaja Kan.)

Čiaroví rozhodcovia: Miroslav VALACH (SR), Roger Arm (Švaj.), Petr Blümel (ČR), Johannes Käck, Jimmy Dahmen (obaja Švéd.), Ivan Deďuľa (Biel.), Pierre Dehaen (Fr.), Chris Carlson, Jesse Wilmot (obaja Kan.), André Schrader, Sirko Hunnius (obaja Nem.), Johnathan Morrison, Christopher Woodworth (obaja USA), Jon Kilian (Nór.), Sergej Šeľanin (Rus.), Sakari Suominen (Fín.)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies