Na Mount Everest dnes vystúpila prvá žena zo Saudskej Arábie

NETKY.SK • 19 Máj 2013, 07:24 • 2 min
Na Mount Everest dnes vystúpila prvá žena zo Saudskej Arábie

KÁTHMANDU - Na Mount Everest dnes vystúpila prvá žena zo Saudskej Arábie. Potvrdili to nepálske úrady pre agentúru DPA s tým, že ide o 25-ročnú vysokoškolskú absolventku Rahu Moharrakovú.

slovakia

left justify in out

Moharraková dorazila na vrchol hory okolo ôsmej hodiny ráno a stala sa tak prvou Sudskoarabkou, ktorá stála na najvyššom bode planéty. Zároveň ide o najmladšiu spomedzi arabských horolezcov, ktorí nepálskeho obra zdolali. 

Agentúra DPA pripomína, že v Saudskej Arábii vládne monarchia konzervatívnych sunnitských moslimov, ktorí nepriznávajú ženám rovnaké práva ako mužom. 

Mladá horolezkyňa bola v skupine alpinistov, medzi ktorých patrili aj prvý Palestínčan a Katarčan. Celkovo pozostávala z 29 Nepálčanov a 35 cudzincov. 

Máj je pre himalájsku horu s výškou 8848 metrov n. m. veľmi rušným obdobím, pretože ide o najpriaznivejší čas pre výstup. Mount Everest od roku 1953, kedy bol sprístupnený pre horolezcov, zdolalo už vyše 3000 odvážlivcov. Stovky ďalších však pri pokuse dostať sa na jeho vrchol prišli o život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona