Na morskom dne objavili nový druh antibiotika

NETKY.SK • 1 August 2013, 15:45 • 2 min
Na morskom dne objavili nový druh antibiotika

SAN DIEGO - Americkí vedci z Kalifornskej univerzity v San Diegu popísali nový typ antibiotika, ktoré extrahovali z baktérií rodu Streptomyces žijúcich v sedimentoch na dne Tichého oceánu. Látka, ktorú nazvali anthracimycín, má jedinečnú štruktúru a dokáže zabíjať nebezpečné baktérie ako sú napríklad Bacillus anthracis spôsobujúci anthrax alebo meticilín-rezistentný zlatý stafylokok (MRSA).

slovakia

left justify in out

Tento objav by tak mohol pomôcť pri vývoji nových typov liekov proti baktériám, ktoré si voči štandardným antibiotikám vybudovali rezistenciu. "Skutočný význam nášho výskumu je ten, že anthracimycín má jedinečnú chemickú štruktúru. Objav úplne nových chemických látok je veľmi zriedkavou záležitosťou. Tento objav je ďalším dôkazom, že morské baktérie sú po genetickej a chemickej stránke unikátne," uviedol vedúci výskumu William Fenical, ktorý spolu s kolegami zverejnil popis nového antibiotika v časopise Angewandte Chemie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona