Na modernizáciu polikliník je pripravených 11 miliónov eur

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 13:38 • 2 min
Na modernizáciu polikliník je pripravených 11 miliónov eur

BRATISLAVA - Polikliniky a zdravotné strediská môžu získať ďalšie financie na rekonštrukciu a prístrojové vybavenie.

slovakia

left justify in out

Celkovo je pre ne pripravený balík v objeme 10,7 mil. eur. Ministerstvo zdravotníctva (MZ), ktoré je Riadiacim orgánom pre Operačný program Zdravotníctvo, vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok (NFP) začiatkom júna.

 

Ambulantné zariadenia môžu na jednu žiadosť dostať od 50 tis. eur až do 7 mil. eur. Podporené budú rekonštrukcie budov či nákup špecializovanej a diagnostickej zdravotníckej techniky, informačno-komunikačných technológií, prípadne zlepšenie logistického systému. Ministerstvo však zároveň podotýka, že zdravotnícke zariadenia umiestnené v Prešovskom a Banskobystrickom kraji nemôžu byť predmetom žiadosti o príspevok, a to z dôvodu prekročenia regionálnej alokácie. Tradične vylúčený je aj Bratislavský kraj. 

 

V prípade ostatných piatich samospráv sa o NFP môžu uchádzať tie zariadenia, v ktorých sa poskytuje ambulantná zdravotná starostlivosť od roku 2013 a skôr. Podmienkou je aj to, že v zaradení musí byť aspoň päť samostatných funkčných ambulancií s prednostným zameraním na ochorenia obehovej, dýchacej a tráviacej sústavy, onkologické ochorenia a vonkajšie príčiny ochorení a úmrtí, v ktorých sa denne poskytuje starostlivosť. Žiadosti môžu podávať vlastníci, správcovia či nájomcovia zdravotníckych zariadení, rezort ich bude prijímať do tretieho septembra tohto roka. "V rámci tejto výzvy môže predložiť žiadosť o NFP aj nemocnica na rekonštrukciu, modernizáciu a vybavenie prístrojovým vybavením pre svoju polikliniku, resp. ambulantnú časť, ktorá je funkčne a stavebne oddelená od lôžkovej časti," uvádza MZ vo výzve.

 

NFP je krytý zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu SR. O peniaze na rekonštrukciu sa mohli polikliniky a zdravotné strediská uchádzať už v rámci predchádzajúcej výzvy, ktorú MZ vyhlásilo v septembri minulého roka, termín na predkladanie žiadostí končil v apríli tohto roka. Na výzvu boli alokované celkovo 4 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona