Na Mitropa Cup do Ružomberka príde aj Kasparov

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 13:19 • 2 min
Na Mitropa Cup do Ružomberka príde aj Kasparov

RUŽOMBEROK - Ružomberok bude od 22. do 31. mája dejiskom 33. ročníka európskeho šachového turnaja družstiev Mitropa Cup. Šachisti si zmerajú sily vo dvoch kategóriách - Open a ženy.

slovakia

left justify in out

Na turnaji sa zúčastní 22 veľmajstrov z rôznych európskych krajín.

 

Víťazom posledného Mitropa Cupu 2013 v nemeckom Meissene sa stalo v turnaji Open Chorvátsko, strieborní boli Nemci a tretiu priečku obsadila Česká republika. Slovenská výprava skončila na štvrtom mieste. Ženskú kategóriu vyhrala reprezentácia Slovenska, druhé miesto vtedy v turnaji obsadili Nemky a bronz získalo Taliansko. 

 

Súčasťou podujatia v Ružomberku budú aj sprievodné akcie: 5. ročník FIDE Blitz (bleskového) šachového turnaja - Memoriálu Dušana Pečnera, už 17. ročník tradičného turnaja FIDE Rapid Open Ružomberok 2014 o pohár primátora mesta a takisto Živý šach v centre mesta. "Do sprievodných turnajov je prihlásených vyše 130 hráčov a predpokladaná účasť je viac ako 200 šachistov a šachistiek. Najmladším prihláseným účastníkom Mitropa Cupu je iba 13-ročný Thai Dai Van Nguyen, ktorý nastúpi za Českú republiku. Papierovo najsilnejším prihláseným tímom na turnaji bude Maďarsko s priemerným ratingom 2560 a medzi ženami Taliansko s priemerom 2319 bodov,“ uviedol riaditeľ turnaja Marek Zelnický. Celkovo sa na podujatiach predstaví spolu viac ako 80 hráčov so šachovým titulom. 

 

Lákadlom nielen pre Ružomberčanov bude Živý šach, ktorý so zavretými očami odohrajú dvaja slovenskí šachoví majstri. „Ich ťahy budú znázorňovať živé šachové figúrky na obrovskej šachovnici v centre mesta. Takýto šach je starý už vyše 500 rokov a v minulosti bol veľmi populárny, keďže pripomína starodávne zápasy,“ vysvetľuje riaditeľ turnaja. Účasť na podujatí na 60 % telefonicky prisľúbil prezidentovi Slovenského šachového zväzu Martinovi Hubovi aj bývalý majster sveta v šachu Garry Kasparov, ktorý chce prezentovať svoj program v kandidatúre na prezidenta Medzinárodnej šachovej federácie FIDE. „Okrem neho sa môžu milovníci kráľovskej hry tešiť aj na Sergeja Movsesiana, súčasného víťaza šachovej olympiády v družstve Arménska,“ dodal Marek Zelnický. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies