Na ministerstve spravodlivosti prebieha mimoriadna kontrola, NKÚ povolala Žitňanská

NETKY.SK • 27 September 2016, 16:16 • 2 min
Na ministerstve spravodlivosti prebieha mimoriadna kontrola, NKÚ povolala Žitňanská

BRATISLAVA – Mimoriadna kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) sa na ministerstve spravodlivosti uskutočňuje na základe záujmu samotnej ministerky Lucie Žitňanskej (Most-Híd). Potvrdil to hovorca rezortu Peter Bubla.

slovakia

left justify in out

Kontrolóri NKÚ prišli na ministerstvo s cieľom preveriť, ako sa v praxi pri ukladaní alternatívnych trestov využíva elektronický monitoring odsúdených a obvinených osôb (ESMO). Ide o projekt zrealizovaný predošlým ministrom Tomášom Borecom, ktorý v praxi zatiaľ neprináša vopred avizované výsledky. „O vykonanie tejto kontroly prejavila záujem sama ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na stretnutí s predsedom NKÚ Karolom Mitríkom,“ informoval Bubla. Urobila tak podľa neho s cieľom poučiť sa z minulosti, pokiaľ ide o dizajnovanie takýchto projektov.

 

NKÚ oznámil, že ide o mimoriadnu kontrolnú akciu, ktorú si zaradil do plánu na tento rok. Kontrolóri preveria proces zavedenia a realizácie projektu ESMO. Budú analyzovať a vyhodnocovať jeho prínosy - ako sa znížili náklady na výkon trestu, ako sa zmenila recidíva trestaných a či sa posilnila bezpečnosť občanov. Hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková priblížila, že jedným zo záverov kontroly bude aj zhodnotenie prínosu napĺňania strategických cieľov projektu z hľadiska finančných nákladov a praktických prínosov, efektivity.

 

Predošlé vedenie ministerstva si od zavedenia systému, ktorý umožňuje monitoring až 1000 osôb, sľubovalo podstatný nárast alternatívnych trestov, čo sa zatiaľ nenaplnilo. Od 1. januára 2016, keby bol projekt spustený do ostrej prevádzky, bolo zatiaľ monitorovaných 25 osôb.

 

Aktuálne je podľa informácie ministerstva kontrolovaných 12 osôb. Päť ďalších je evidovaných ako chránené osoby. V šiestich prípadoch kontrolovaných osôb a dvoch prípadoch chránených osôb bol už monitoring ukončený. Momentálne prebieha 21 predbežných pojednávaní, ktoré sú nevyhnutnou podmienkou na nasadenie systému.

 

„ESMO je najčastejšie využívaný v prípadoch trestov domáceho väzenia, zákazu priblíženia k osobe, zákazu vstupu do určenej zóny, povinnosti zotrvať v určitej zóne alebo v prípadoch zákazu požívania alkoholických nápojov,“ spresnil Bubla.

 

Ministerka rozhodla o zriadení pracovnej skupiny, ktorá má pripraviť odporúčania k zvýšeniu využitia systému a zaviesť vybrané opatrenia do praxe. Žitňanskej sa tiež podarilo dohodnúť s dodávateľom systému zľavy, čo sa týka servisu a podpory systému, čo by malo priniesť ročnú úsporu 630.000 eur s DPH.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona