Na ministerstve kultúry sa diskutovalo o právnej ochrane novinárov

NETKY.SK • 4 December 2018, 18:45 • 2 min
Na ministerstve kultúry sa diskutovalo o právnej ochrane novinárov

BRATISLAVA - Členovia dočasnej pracovnej skupiny pre právnu ochranu novinárov v utorok rokovali o novej podobe tlačového zákona.

slovakia

left justify in out

Novela by mala zadefinovať osobitné postavenie novinára z pohľadu ochrany zdroja, ale aj vymedziť postavenie online média, ktoré súčasná legislatíva nepozná.

 

O druhom zasadnutí dočasnej pracovnej skupiny pre právnu ochranu novinárov pod Radou vlády SR pre kultúru informovalo Ministerstvo kultúry SR.

 

Pracovná skupina vznikla v lete na podnet ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej (Smer-SD). Debata o pripravovanej novele tlačového zákona, ktorá má zohľadniť súčasné mediálne prostredie v SR, podľa rezortu kultúry zaznamenala posun.

 

img

Ľubica Laššáková. Zdroj: TASR

 

Jej členovia sa zaoberali definíciou termínu digitálne periodikum s cieľom, aby si novinár z online média mohol uplatniť právo na ochranu zdroja alebo právo na informácie, čo mu aktuálne znenie tlačového zákona neumožňuje.

 

Očakávanou zmenou je najmä vymedzenie pojmu novinár a všeobecne väčšia ochrana novinárov, napríklad pred nedôvodným trestným stíhaním za ohováranie či civilnými žalobami v súvislosti s výkonom ich práce.

 

V nasledujúcich mesiacoch budú môcť členovia pracovnej skupiny pripomienkovať paragrafové znenie pracovného materiálu v elektronickej podobe. Ďalšie zasadnutie skupiny na pôde rezortu sa očakáva na budúci rok. V roku 2019 by sa novela tlačového zákona mala dostať aj do legislatívneho procesu.

 

Vecným garantom skupiny je Výbor pre médiá Rady vlády SR pre kultúru. Členmi sú zástupcovia rezortov kultúry, spravodlivosti, vnútra, zahraničných vecí a európskych záležitostí, Generálnej prokuratúry SR, Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Slovenska, Rady pre vysielanie a retransmisiu, Asociácie vydavateľov tlače, Slovenskej asociácie novinárov, Slovenského syndikátu novinárov, Asociácie na ochranu novinárskej etiky v SR a Združenia pre internetovú reklamu - IAB Slovakia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies