Na mimoriadnej konferencii Slovenskej lyžiarskej asociácie schválili zmenu stanov a odvrátili hroziaci kolaps

NETKY.SK • 16 Jún 2017, 10:24 • 2 min
Na mimoriadnej konferencii Slovenskej lyžiarskej asociácie schválili zmenu stanov a odvrátili hroziaci kolaps

Banská Bystrica - Na mimoriadnej konferencii Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) v banskobystrickom hoteli Dixon schválili zmenu stanov a odvrátili hroziaci kolaps. Hlasovalo za ne 49 zo 66 prítomných delegátov, na prijatie bola potrebná dvojtretinová väčšina, 17-ti boli proti.

slovakia

left justify in out

Mimoriadna konferencia sa natiahla až na 4,5 hodiny a podstatnú časť z nej, presne tri hodiny, si vyhradilo overovanie hlasov potrebných na zvolenie jedného zástupcu športovcov na konferencii.

 

"Možno bolo počuť veľký buchot, keď kameň padol zo srdca viacerým," popísal obrazne dôležitosť hlasovania prezident SLA Ivan Ivanič. "My hneď ráno odídeme do Bratislavy, aby sme schválené stanovy zaniesli a dúfam, že všetko nadobudne správnu mieru. Podľa mňa si celá základňa tiež s úľavou po hlasovaní vydýchla."

 

Ivan Ivanič spomenul aj hlasy proti. "So zmenami nesúhlasilo 15 delegátov, všetko z Úseku alpských disciplín a dvaja z Úseku lyžovania na tráve. Zmeny, ktoré sme urobili po prechádzajúcej májovej konferencii, padli teda na úrodnú pôdu. Aj SOV jasne ukázal, že sa stal dôležitým mediátorom v istých sporoch. Odmietli sme sa dotknúť kľúča pri delegovaní na konferenciu, pretože sa ťažko predtým vypracovával. My sme trvali na solidarite, rovnováhe medzi jednotlivými úsekmi, preto sa objavili hlasy proti. Ďalšie zásadné zmeny treba v pokoji premyslieť, pretože akákoľvek prináša v ďalších paragrafoch ďalšie a ďalšie. A možno po ZOH v Pjongčangu sa dožijeme nejakej revolučnej zmeny organizovania lyžovania na Slovensku, ktovie. Pripomeniem aj ďalšiu zaujímavú novinku, už nezastrešujeme úseky, ale športové odvetvia, to sa odrazilo v celých stanovách. Viceprezidenti a prezident sa nebudú, ak k takejto situácii dôjde, odvolávať dvoma tretinami, ako to bolo predtým, ale prostou väčšinou, čo je logické."

 

Šéf Úseku alpských disciplín Michal Rajčan skonkretizoval dôvody na nespokojnosť. "Hlasovali sme proti predloženému návrhu zmeny stanov, hlavne proti spôsobu, akým sa prijali. Návrhy, ktoré sme predkladali, sa ani neprediskutovali. Bodov, kde sme mali pripomienky, bolo viacej, medzi nimi aj spôsob určovania delegátov na konferenciu. Uvidíme, či slová, ktoré povedal prezident, že sa bude o týchto stanovách a pripomienkach v nadchádzajúcom roku naďalej diskutovať, aj dodrží."

 

Bežkyňa na lyžiach Alena Procházková dostala dostatok hlasov na to, aby mohla na konferencii hlasovať a zastupovať športovcov. "Som rada, že stanovy prešli a budem môcť aj naďalej normálne športovať. Aj do Livigna sa mi bude v sobotu na sústredenie ľahšie odchádzať."

 

Mimoriadna konferencia SLA bola hlavne reakciou na odobratie licencie národného športového zväzu zo strany Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Odobratím osvedčenia mala prísť asociácia aj o štátne dotácie. Dôvodom bolo, že SLA neupravila svoje stanovy tak, aby boli v súlade so Zákonom o športe. Na výročnej konferencii 14. mája v Novom Smokovci, kde si delegáti zvolili nového prezidenta SLA Ivana Ivaniča, sa stanovy nepodarilo odsúhlasiť, keď za návrh hlasovalo iba 62 percent delegátov.

 

O napätej situácii, ktorá predchádzala mimoriadnej konferencii SLA, sa vyjadril aj olympionik Adam Žampa: "Je pravda, že som si niečo prečítal a dočítal, a to, že SLA stratila štatút národného zväzu ma fakt prekvapilo. Vôbec som nečakal, že takéto niečo môže vzniknúť. Aj som sa pýtal doma otca, ako mám na to reagovať a on mi povedal, aby som sa nebál, sústredil sa na kondičnú prípravu a čo najlepšie naladil na zimu. Všetko ostatné vraj už poriešia v tíme. Som rád, že mám okolo seba ľudí, ktorí mi všetko zabezpečia a ja nemusím tieto záležitosti nejako riešiť, pretože určite to športovcovi neprospieva."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies