Na migrantov a utečencov sa zameral pápež v posolstve k Svetovému dňu pokoja

NETKY.SK • 31 December 2017, 17:48 • 2 min
Na migrantov a utečencov sa zameral pápež v posolstve k Svetovému dňu pokoja

VATIKÁN - Na migrantov a utečencov, mužov a ženy hľadajúcich pokoj sa zameral pápež František v posolstve k Svetovému dňu pokoja. Pripadá na 1. januára a katolícka cirkev si ho v roku 2018 pripomenie 51. raz.

slovakia

left justify in out

Svätý otec v prvej, úvodnej časti svojho posolstva, zdôraznil, že "pokoj, ktorý anjeli ohlasovali pastierom v noci narodenia Pána, je najhlbšou túžbou všetkých ľudí a všetkých národov". A dodal: "Chcem znova pripomenúť tých vyše 250 miliónov migrantov vo svete - z toho 22,5 milióna utečencov -, ktorých mám neustále na mysli a za ktorých sa modlím."

 

V druhej časti posolstva František pripomenul slová už zosnulého a za svätého vyhláseného Jána Pavla II., ktorý v roku 2000 uviedol, že "rastúci počet utečencov je jedným z dôsledkov nekonečného a hrozného radu vojen, konfliktov, genocíd a etnických čistiek, ktoré poznačili 20. storočie". František na to nadviazal slovami: "Ani nové storočie neprinieslo doteraz v tomto smere skutočný obrat: ozbrojené konflikty a iné formy organizovaného násilia naďalej vyvolávajú presuny obyvateľstva v rámci hraníc štátov, ako aj mimo nich." Dodal, že "ľudia migrujú aj z iných dôvodov, predovšetkým z túžby po lepšom živote, často spojenej so snahou zbaviť sa beznádeje, pokiaľ ide o možnosť vybudovať si lepšiu budúcnosť." Podľa pápeža sa "tragicky zvyšuje počet migrantov, ktorí utekajú pred biedou umocnenou zhoršovaním životného prostredia".

 

Na dva medzinárodné dokumenty, ktorých prípravu v roku 2018 povedie Organizácia Spojených národov, upriamil pozornosť pápež v piatej časti posolstva. "Keďže ide o zmluvy na celosvetovej úrovni, predstavujú rámec pre ostatné politické návrhy a praktické opatrenia. Preto je dôležité, aby boli inšpirované súcitom, predvídavosťou a odvahou a aby sa využila každá príležitosť na ďalšie budovanie pokoja. Iba tak sa realizmus - nevyhnutný pre medzinárodnú politiku - vyhne tomu, aby sa stal obeťou cynizmu a globalizácie ľahostajnosti," upozornil František.

 

Pápež podpísal svoje posolstvo 13. novembra 2017 vo Vatikáne.

 

Svetový deň pokoja vyhlásil 8. decembra 1967 pápež Pavol VI. Ten sa po celý svoj pontifikát zasadzoval za svetový mier a pokoj. Vo svojej apoštolskej exhortácii Evangelii nuntiandi zdôraznil, že misionárska dimenzia cirkvi je pre udržanie mieru a pokoja nevyhnutná. Na zvýraznenie tejto potreby zaviedol Svetový deň pokoja, ktorý sa prvýkrát slávil v roku 1968.

 

Kým rímskokatolícka cirkev slávi 1. januára Svetový deň pokoja, OSN každý rok 21. septembra pripomína Medzinárodný deň mieru.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona