Na migračnú krízu podľa Fica nestačia len policajti, do Maďarska idú cvičiť aj vojaci zo SR

NETKY.SK • 30 Október 2015, 12:33 • 2 min
Na migračnú krízu podľa Fica nestačia len policajti, do Maďarska idú cvičiť aj vojaci zo SR

BRATISLAVA – Ukazuje sa, že na migračnú krízu nie je možné reagovať len policajnými zložkami, ale je nevyhnutná aj spolupráca ozbrojených síl. Uviedol to dnes premiér Robert Fico pri slávnostnom nástupe vojenskej jednotky, ktorá odchádza na cvičenie Balaton 2015 do Maďarska. U južných susedov zostane 21 slovenských vojakov do 15. decembra. V rámci cvičenia budú pomáhať s logistikou, najmä prepravou osôb a materiálu.

slovakia

left justify in out

"Podobne ako sme reagovali na požiadavku maďarskej strany ohľadne polície, reagujeme pozitívne aj pokiaľ ide o požiadavku o pomoc v oblasti vojenskej," uviedol v príhovore predseda vlády. Vojaci sa zúčastnia na cvičení spolu s vojakmi z Maďarska, Českej republiky a Poľska. "Budú sa zdokonaľovať v rôznych operáciách, ktoré by mohli byť použité v prípade boja proti nelegálnemu prevádzačstvu, nelegálnym migrantom, ale súčasne aj operácie, ktoré majú pomáhať tým, ktorí naozaj reálne pomoc potrebujú. Teda tým, ktorí utekajú pred vojnou a ktorí trpia hladom," dodal Fico.

 

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milana Maxima pôjde o cvičenie za reálnych podmienok. "Logistická jednotka je určená predovšetkým na prepravu materiálu, osôb, pitnej vody, ale máme tam aj spôsobilosti opravovať techniku nielen vlastnú, ale aj techniku iných cvičiacich jednotiek," doplnil. Spolu s vojakmi pôjde do Maďarska aj vojenská technika na prevoz osôb, materiálu či cisterny na pitnú vodu. Ako vysvetlil Maxim, maďarské ozbrojené sily sú nasadené na riešenie utečeneckej krízy a ostatné jednotky krajín V4 budú plniť tie úlohy, ktoré maďarské jednotky pre svoju angažovanosť nestíhajú.

 

Premiér sa venoval aj migračnej kríze, ktorá podľa jeho slov napriek jeseni naberá na intenzite. "Očakávali sme opačný priebeh. Zdá sa však, že každý deň prichádza do Európy od 10.000 do 11.000 nelegálnych migrantov," povedal s tým, že väčšina sú ekonomickí migranti. "Potvrdzujú sa správy pochádzajúce zo spravodajského prostredia viacerých členských štátov Európskej únie, že narastá bezpečnostné riziko. Objavuje sa čím ďalej tým viac migrantov, ktorí boli prepojení na rôzne teroristické aktivity v Sýrii alebo v iných štátoch," zdôraznil Fico. Migračnú krízu podľa jeho slov treba vnímať aj ako krízu bezpečnostnú. V Maďarsku pôsobí od 20. októbra aj 50 slovenských policajtov, ktorí spolu s príslušníkmi policajných zborov Česka a Poľska pomáhajú chrániť maďarsko-srbskú hranicu. Hliadkovať by tu mali predbežne jeden mesiac – do 20. novembra. Krajiny V4 na pomoc Maďarsku vyslali spolu 170 policajtov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies