Na mieste Strahovského štadióna by mohli stáť luxusné byty

NETKY.SK • 6 August 2010, 07:43 • 2 min
Na mieste Strahovského štadióna by mohli stáť luxusné byty

Na mieste Strahovského štadióna by mohli stáť luxusné byty

slovakia

left justify in out

Český zväz telesnej výchovy (ČSTV) nevylúčil možnosť budúceho predaja chátrajúceho Strahovského štadióna a priľahlých pozemkov. Na ploche asi 35 hektárov by nad Prahou mohli vyrásť luxusné bytové domy. ČSTV by predajom mohol vyriešiť svoje finančné problémy, ktoré spôsobuje nedostatočné financovanie športu zo strany štátu a záväzky spojené so splácaním O2 arény.
      Ako prvý o možnom predaji Strahova informoval denník Hospodářské noviny s tým, že pozemky majú hodnotu až sedem miliárd českých korún (280 miliónov eur).
      Predseda zväzu Pavel Kořan však dnes poprel, že by sa na predaji intenzívne pracovalo. A ozvali sa aj ďalší: hlavné mesto Praha, šiesty pražský obvod, futbalová Sparta a vysoká škola České vysoké učení technické (ČVUV), ktorá má na Strahove internáty pre niekoľko tisíc študentov.
      Štadión na Strahove je zapísaný na zozname českých kultúrnych pamiatok, preto jeho zbúraniu by muselo predchádzať vyškrtnutie zo zoznamu a zmena územného plánu. Primátor Prahy Pavel Bém nie je zbúraniu Strahova naklonený, pretože štadión bol v megalomanských plánoch Prahy ako jedno z dôležitých miest v prípade konania olympiády v Prahe. Pražský magistrát však pripravuje dve územné varianty Strahova – zachovanie primárne športovej funkcie i zmiešanej, ktorá by bytovú výstavbu umožnila.
      Od roku 2003 je plocha Strahovského štadióna 63.000 metrov štvorcových rozdelená na osem menších ihrísk a vzniklo aj tréningové centrum futbalovej Sparty so zázemím za vyše desať miliónov eur. Tribúny štadióna, považovaného za najväčší či jeden z najväčších na svete, od konca 80. rokov 20. storočia chátrajú a betón, z ktorého sú postavené, sa pomaly rozpadáva. Tribúny sú verejnosti neprístupné, ale bezdomovci tam nachádzajú azyl.
      Strahovský štadión začal písať svoju históriu v roku 1926 a neskôr sa dočkal dostavby v rokoch 1948 a 1975. Kým za 1. ČSR bol miestom vystúpení členov športovej organizácie Sokol, v dobách socializmu sa tam konali spartakiády – naposledy v roku 1985. Kapacita športového stánku je až 240.000 miest.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies