Na mieste pádu hasičského lietadla na Sibíri sa našla aj druhá skrinka

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 06:54 • 2 min
Na mieste pádu hasičského lietadla na Sibíri sa našla aj druhá skrinka

MOSKVA - Na mieste, kde sa zrútilo lietadlo IL-76, ktoré sa podieľalo na hasení lesných požiarov v Irkutskej oblasti na ruskej Sibíri, sa dnes našla aj druhá tzv. čierna skrinka.

slovakia

left justify in out

Agentúre RIA Novosti to potvrdil nemenovaný člen operatívneho štábu s tým, že ide o zapisovač údajov o lete lietadla.

Predtým už záchranári objavili aj prvú čiernu skrinku zaznamenávajúcu zvuky v kabíne lietadla.

 

Zatiaľ nie je známe, aký je technický stav oboch zariadení a či budú použiteľné pri objasňovaní príčin leteckého nešťastia.

 

O osude posádky nie sú zatiaľ žiadne oficiálne správy. Zdroje uvádzajú, že sa podarilo nájsť šesť tiel a fragmenty telesných pozostatkov. Na ich identifikáciu bude potrebné odobrať vzorky DNA a analyzovať ich.

 

Telesné pozostatky obetí prevezú 4. júla do Irkutska, kde ich podrobia analýzam. Obsahom čiernych skriniek sa bude zaoberať Medzištátny letecký výbor (MAK), ktorý sa zapojil do vyšetrovania príčin leteckého nešťastia.

 

Podľa agentúry TASS lietadlo po páde takmer celé zhorelo, zachovala sa len jeho chvostová časť. Operatívny štáb záchranárov na základe toho pripustil, že pri havárii zahynulo zrejme všetkých 10 členov posádky.

 

Úlomky lietadla sa v ťažko dostupnom teréne a na odľahlom mieste Irkutskej oblasti podarilo objaviť dnes ráno, a to asi štyri kilometre južne od dediny Rybnyj Ujan.

 

Zdroj blízky vyšetrovaniu nehody pre agentúru TASS uviedol, že lietadlo podľa všetkého havarovalo po tom, ako po zhodení nákladu vody na ohnisko požiaru chcelo urobiť obrat a nabrať výšku. Do motorov sa však vtedy zrejme nasal horúci vzduch, čím stratili ťah a lietadlo nedokázalo vyletieť vyššie. Následne sa zrejme zachytilo o vrcholky stromov a zrútilo sa. Nemenovaný zdroj uviedol, že lietadlu chýbalo 50 až 100 metrov, aby sa dostalo do bezpečnej výšky. Uviedol, že posádka sa pre to zjavne snažila urobiť maximum.

 

Spojenie s lietadlom, ktoré v piatok ráno odštartovalo hasiť požiare v jednom z okresov Irkutskej oblasti, sa prerušilo asi hodinu po štarte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona