Na mierovej konferencie nebude al-Asad ani radikálna opozícia

NETKY.SK • 26 November 2013, 11:51 • 2 min
Na mierovej konferencie nebude al-Asad ani radikálna opozícia

PARÍŽ - Mierová konferencia o Sýrii sa uskutoční bez účasti sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada ako aj radikálnych opozičných skupín.

slovakia

left justify in out

 V utorok o tom informoval francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius. Hlavným cieľom konferencie Ženeva 2 je dosiahnutie dohody medzi predstaviteľmi súčasného režimu, no bez al-Asada, a umiernenou opozíciou o vytvorení dočasnej vlády. Takáto dohoda sa však podľa neho nedá dosiahnuť s al-Asadom ani s teroristickými skupinami, ktoré sa zúčastňujú na boji proti sýrskemu režimu.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v pondelok potvrdil, že dlho pripravovaná mierová konferencia sa vo švajčiarskej Ženeve uskutoční 22. januára budúceho roku. Zvláštny vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Lachdar Brahímí uviedol, že zoznam účastníkov ešte nevypracovali. Zástupcovia sýrskej vlády si so svojimi protivníkmi sadnú za rokovací stôl vôbec prvýkrát od vypuknutia 32 mesiacov trvajúceho konfliktu. Účasť sýrskej opozície však zatiaľ nie je istá, keďže ju podmieňuje najmä odstúpením al-Asada. Sýrska vláda prejavila ochotu zúčastniť sa na mierovej konferencii, odmieta však diskutovať o prezidentovej rezignácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies