Na MFF v Cannes sa predstavia aj slovenskí filmoví tvorcovia

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 08:45 • 2 min
Na MFF v Cannes sa predstavia aj slovenskí filmoví tvorcovia

CANNES - Počas 69. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Cannes, ktorý sa uskutoční od 11. do 22. mája, sa predstavia aj slovenskí filmoví tvorcovia. V rámci najstaršej paralelnej súťažnej sekcie festivalu pod názvom Semaine de la Critique (v preklade Týždeň kritiky, pozn. SITA) predstavia vo svetovej premiére krátky koprodukčný animovaný film Superbia (2016) maďarskej režisérky Lucy Tóth.

slovakia

left justify in out

Jeho dramatický príbeh sa dotýka aktuálnej témy rodových nerovností, v ktorom domorodí obyvatelia surrealistickej krajiny Superbia, kde muži a ženy žijú v oddelených spoločnostiach, čelia nezastaviteľným spoločenským zmenám po tom, ako sa prvý raz v dejinách objavil zmiešaný pár. Slovenským koproducentom snímky je producent a režisér Juraj Krasnohorský, ktorý sa zaslúžil o vznik filmov X=X+1 (2009) a Tigre v meste (2012).

 

Na trhu dokumentárnych filmov Doc Corner uvedú snímky Farby piesku (2015) v réžii Ladislava Kaboša, Kupónová privatizácia (2015) Martina Kohouta, Ťažká voľba (2016) od Zuzany Piussi, Exkurzia – História súčasnosti (2015) režiséra Jana Gogolu, Posledný portrét (2015) Katye Krausovej, Okhwan na ceste za slobodou (2016) v réžii Mareka Mackoviča, Para nad riekou (2015) režisérskej dvojice Robert Kirchhoff a Filip Remunda, Očami fotografky (2015) Mateja Mináča, Trabantom do posledného dychu (2016) Dana Přibáňa a Čakáreň (2015) od Pala Korca.

 

V celoročnom tréningovom programe pre scenáristov zo strednej a východnej Európy pod názvom ScripTeast, ktorý vyvrcholí záverečným stretnutím, predstavia svoj pripravovaný projekt Samko Tále – Kniha o cintoríne podľa knižnej predlohy Daniely Kapitáňovej scenáristi Michal Kollár a Tereza Oľhová. Na tréningovom programe, ktorý sa zaoberá aj propagáciou scenárov, sa dosiaľ zúčastnilo sedem slovenských projektov. Prvý ročník podujatia, ktorý sa konal v rokoch 2006 až 2007, vyhrala slovenská scenáristka Zuzana Liová so scenárom filmu Dom (2011).

 

Diváci v Cannes budú mať príležitosť vidieť tiež režijný počin mladého tvorcu Samuela Spišáka Ďakujem za krásne sviatky (2015) o nešťastnom chlapcovi, ktorý túži na Vianoce dostať hvezdársky teleskop. Spišák ako víťaz minuloročnej filmovej súťaže Bratislava 48 Hour Film Project (48HFP), ktorej účastníci mali počas 48 hodín vymyslieť, napísať, nakrútiť a zostrihať film, sa so svojím šesťminútovým filmom umiestnil na druhom mieste na festivale Filmapalooza v americkej Atlante. Vďaka tomu sa dostal do výberu filmov, ktoré uvedú na Short Film Corner na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. Projekt 48HFP je najstarším podujatím svojho druhu na svete a na festivale v Cannes premieta výber najlepších filmov z celého sveta.

 

V rámci platformy Producers Network bude niekoľko slovenských produkčných spoločností hľadať potenciálnych partnerov pre svoje pripravované projekty. Hraný film Moc režiséra Mátyása Priklera, ktorý odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci, a dokument Spievajúci dom Mira Jeloka odprezentujú Mátyás Prikler a Zora Jaurová. Snímku Piata loď, ktorú podľa rovnomennej knižnej predlohy spisovateľky Moniky Kompaníkovej nakrúca režisérka Iveta Grófová, predstaví producentka Katarína Krnáčová. Film o deťoch, ktoré sa cítia byť viac v bezpečí na ulici ako doma, bude prezentovať spolu s dvoma pripravovanými celovečernými snímkami Leto s Bernardom režisérky Martiny Sakovej a Stand Up režiséra Juraja Bohuša. Producentka Wanda Adamík Hrycová zas predstaví pripravovaný kriminálny triler v réžii Petra Bebjaka Čiara, v ktorom sa na slovensko-ukrajinskej hranici s maximálnou mierou ochrany stretnú príbehy troch rôznorodých ľudí.

 

Okrem festivalu sa v Cannes uskutoční aj filmový trh Marché du film, kde bude mať Slovensko po trinásty raz spoločný pavilón s Českou republikou. Návštevníkom poskytne aktuálne informácie o slovenskej audiovízii. Slúžiť bude aj ako priestor pre zástupcov slovenskej kinematografie na prezentáciu ich projektov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies