Na MFF v Benátkach ocenia amerického filmára Briana De Palmu

NETKY.SK • 14 August 2015, 18:13 • 2 min
Na MFF v Benátkach ocenia amerického filmára Briana De Palmu

BENÁTKY/LOS ANGELES - Renomovaný americký filmár Brian De Palma si 9. septembra prevezme v rámci Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach ocenenie, ktorým organizátori tejto prehliadky v spolupráci so švajčiarskou hodinárskou firmou Jaeger-Le Coultre vzdávajú hold špičkovým predstaviteľom svetovej kinematografie. Informovali o tom viaceré filmové internetové servery.

slovakia

left justify in out

Cenu Premio Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmaker udeľujú v Benátkach od roku 2006. Jej doterajšími laureátmi sú japonský filmár Takeši Kitano, jeho francúzska kolegyňa Agnes Vardaová, Abbas Kiarostami z Iránu, herec a režisér Sylvester Stallone (USA), Mani Ratnam (India), veľké hviezdy nielen americkej kinematografie, herec Al Pacino a režisér Spike Lee, ako aj taliansky filmár Ettore Scola. Vlani sa rovnakého ocenenia dostalo americkému hercovi Jamesovi Francovi.

 

Riaditeľ benátskej prehliadky Alberto Barbera v tejto súvislosti pripomenul, že Brian De Palma si získal kredit ako dieťa umeleckej epochy 70. rokov sprevádzanej novátorskymi počinmi, ale predovšetkým ako jeden z najpripravenejších filmárov, ktorý s využitím originálnych postupov vyvinul vlastný rozprávačsky jazyk filmových príbehov. Jeho diela sú tak pastvou pre oči, dodal.

 

Na festivale v Meste lagún premietnu na počesť rodáka z Newarku v svetovej premiére, avšak mimo súťaže dokumentárny film Palma, prácu režisérskej dvojice Noah Baumbach-Jake Paltrow.

 

Ocenený režisér, ktorý 11. septembra oslávi (možno práve v Benátkach) 75. narodeniny, má na konte také filmy ako napríklad Carrie (1976), Zjazvená tvár (1983), Nepodplatiteľní (1987) alebo Mission Impossible (1996). Jeho filmografia obsahuje však viac ako tri desiatky prác.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies